- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.510
Indlægget indeholder affiliatelinks.
Egne jordskokker blev eksperimenteret til en luftig jordskokkesuppe vha. sifonflaske. Den står nemlig på grøntsagssuppe på sifonflaske på undervisningsplanen om et par uger. Resultat: Mega let og luftig, næsten skumagtig suppe. Umme.
Vi gør det, at vi tager halvdelen af nedenstående opskrift, og smider den på en sifonflasken. Resten af suppen spiser vi, som man “normalt” vil spise en suppe. Herfra kan vi sammenligne, vurdere og evaluere på smag, konsistens og udtrykket i retten.
Det her en er lille sjov forret, som kan laves i god tid. Specielt hvis du har en termo sifonflaske. Men selv min billige sifonflaske fra Cookbaker holdte suppen varm i 30-45 minutter.
Note til hustruen: Til et større selskab ønsker jeg mig en 1 liters sifonflaske, da jeg kun har ½ liters flaske i hjemmet. Det er lidt bøvlet at hælde suppe på sifonflasken, når man har tømt den første halve liter.
Molekymi.dk har hjulpet min undervisning i molekylær gastronomi med ½ liters sifonflasker. Dette er ikke lige frem standardudstyr i et skolekøkken, men gode forbindelser og en visionær ledelse, kan gøre meget!
Jeg fik 4-5 jordskokker af chefen sidste forår. Nu var der ca. 400 g jordskokker! De var store og kunne sikret også være blevet større. Jeg har sat mine jordskokker i en større murbalje med et par huller i bunden og et godt lag fiberdug. Så stikker jordskokkerne ikke har med deres lange rødder!
Denne opskrift er til to personer, da vi som regel prøver på at arbejde sammen i makkerpar i undervisningen i molekylær gastronomi = eleverne oplever at arbejde mere med maden end i en større gruppe.
2 Personer.
200 g Jordskokker.
100 g Kartofler.
50 g Bacontern (kan undlades, hvis man er til det der vegetarhalløj).
1 Rødløg.
1 Fed hvidløg.
25 g Smør.
3 Kviste timian.
½ Liter vand.
1 Hønsebouillonterninger.
1 dl Fløde.
2-3 spsk Æblecidereddike.
Havsalt og friskkværnet peber.
- Skræl og rengør jordskokker og kartofler. Hak dem groft.
- Varm en gryde op og smelt smørret. I med jordskokker og kartofler, når smørret er varmt.
- Mens pilles og hakkes rødløg og hvidløg groft. Smid løgene i gryden.
- Tilsæt timian. Steg blandingen i et par minutter.
- Tilsæt æblecidereddike og kog den næsten væk.
- Tilsæt vand, fløde og hønsebouillon.
- På med grydelåget og lad grøntsager koge møre ved svag varme.
- Fjern timiankviste og hæld ca. halvdelen af væsken i en kande.
- Purere suppen med en stavblender. Hvis du syntes suppen er for tyk, kan den spædes med en smule væske fra kanden.
- Smag suppen til med salt, peber og evt. lidt æbleeddike.
- Smid suppen på en sifonflaske, lad sifonflasken med 1 lattergaspatron, ryst og lad flasken hvile 5 minutters penge.
Suppen pyntes med lidt sprødstegt bacon og lidt urter. Her med timian.
Velbekomme.
Efterlad en anmeldelse