img 4067 1 1 | Domestic Science
  • Set
    1.239

Uhhh. Den her har jeg egentlig haft lovet lille Emil opskriften på, siden jul 2019…

I skoleferierne tager vi altid et par dage hos svigerfamilien. Og det er efterhånden også ved at være en tradition, at jeg har en maddag i disse ferier, hvor der eksperimenteres med lidt menuer til familien, naboer og alverdens andre bekendtskaber.

I julen begyndte jeg at arbejde i disse små citrontærter og kom hurtig til at tænke, at de sagtens kunne implementeres i min undervisning med mørdej, da ungerne til middagen alle ville hjælpe med madlavningen. Måske det var flammekasteren, som så lokkende ud?

Men jeg har aldrig rigtigt fået stykket opskriften færdig, fordi jeg ikke fik taget nogle gode billeder. Faktisk glemmer jeg det altid og kommer i tanke om det, når tærterne er guffet… Nu huskede jeg det i denne efterårsferie.

Læs mere om mørdej her.

img 4067 | Domestic Science
Uhhh. Den letsprøde italienske marengs giver en masse sødme og karamelsmag, som giver syrligheden et dejligt omspil. Bare umme…

Jeg har sådan nogle små 10 cm i diameter små metalforme, som jeg laver mine citrontærter i. Så er desserten allerede portionsanrettet eller i hvert fald klar til det. Jeg har også fremskaffet sådan nogle forme til billige penge til skolen. De små tærteform gør det muligt for alle i gruppearbejdet, at lave deres egen tærte og arbejde med håndværket herigennem. Men en stor tærteform kan også sagtens anvendes.

Mørdejsarbejdet i madkundskab byder på et lille tærtetema, hvor vi laver en sød og en salt tærte. En god madtærte og en lækker citrontærte. Mørdejen har nemlig mange muligheder.

Vi laver tit tærterne i undervisningen i det kølige efterår-forår, da vi således kan køle tærterne hurtigt af udenfor. Vind + kulde = hurtig afkøling, således vi kan få marengsen på – og spise… Nam-nam!

Ca. 8-10 styks minitærter eller en stor i 28 cm form

Mørdej til citrontærte

230 gram hvedemel

150 gram smør (af god kvalitet)

75 gram flormelis

1 tsk vaniljesukker

1 æg

1/2 tsk salt

  1. Skær smørret i tern.
  2. Kom mel og smørtern i en skål.
  3. I med flormelis, salt og æg og saml det hele til en lækker blød mørdej.
  4. Pak mørdejen ind i film og sæt på køl 30-45 minutter. Dette gør vi så lang tid som muligt i madkundskabsundervisning, da vi ikke kan have dejen til at lægge så lang tid i køleskabet i timerne.
  5. Frem med to stykker bagepapir og læg dejen herimellem.
  6. Rul dejen ud mellem bagepapiret med en kagerulle.
  7. Læg nu dejen i din(-e) tærteform(-e). Dejen skal helt ud og op til kanten og skær alt overskydende mørdej fra.
  8. Nu skal vi blindbage mørdejen. Du lægger et stykke bagepapir oven på dejen og hælder tørrede bønner, kikærter eller ris oven på, så mørdejen ligger lidt i “pres”. Kikærter holder dejen mod kanterne, således den ikke falder sammen. Dog kan du godt bage mørdejen uden at blindbage. Det giver bare ikke et så fint finish. Bag i ca. 15 minutter ved 220 grader.
  9. Tag nu bagepapir og bønner/kikærter op af formene, og sæt derpå mørdejen i ovnen igen. Bag i yderligere 5 minutter.
img 4099 | Domestic Science
Gem bønner eller kikærter, som du har brugt til blindbagning. I en krukke eller et patentglas. Så har du til næste gang.

Citroncreme

stk økologiske citroner

Skal fra citronerne

2 æg

2 æggeblommer

75 gram sukker

dl piskefløde

  1. Riv skallen af citronerne på den fine side af et råkostjern.
  2. Filetér begge citroner og få så meget som muligt citronkød med. Væk med det hvide kød (det er bittert!).
  3. Kom citronfileter, citronskal, 2 hele æg, sukker og 2 ekstra æggeblommer i en stavblenderkande. Blend!
  4. Kom fløde i og blend igen.
  5. Smag citroncremen til og sørg for at den er tilpas syrlig. Syren fra citronerne skal være der, men må ikke være for skarp. Alternativt kan du tilsætte en smule sukker og fløde i. Er den ikke syrlig nok, giver du den lidt ekstra citronsaft.
  6. Hæld citroncremen på tærtebunden(-e) og bag ved 150 grader i ca. 30 minutter. Cremen skal være fast i det. Lad tærten køle helt af inden du fortsætter med marengs. Vi gør dette udenfor, da det går super hurtigt.

Italiensk marengs til toppen

2 bæger pasteuriseret æggehvider

200 g sukker

1 dl vand

1 tsk vaniljesukker

  1. Lav en sirup. Kom sukker, vaniljesukker og vand i en kasserolle og varm blandingen op ved middel varme. Lad vær med at røre i kasserollen. Bare lad sukkeret smelte.
  2. Lad blandingen koge indtil den når ca. 116 grader (kan måles med et sukkertermometer). Fjern herefter kasserollen fra varmen. Jeg har faktisk ikke et sukkertermometer. Jeg bruger en spiseske. Jeg stikker skeen i siruppen, når jeg synes den begynder at virke lidt tyk i konsistensen. Hvis skeen er dækket af et lidt tyk lag, er siruppen fin.
  3. Kom de pasteuriserede æggehviderne i en metalskål og pisk dem med håndmixer. Bliv ved med at piske indtil de bliver stive nok til at du kan vende skålen over dit hoved.
  4. Når siruppen er kølet en smule af, skal du hælde den, lidt af gangen, over i de stiftpiskede æggehvider, imens du pisker videre. Det er vigtigt, at du hælder lidt sukkersirup i af gangen, således æggehviderne stille og roligt kan optage siruppen. Fortsæt til alt siruppen er pisket ud i æggehviderne, og at du har en sej marengs (gammeldaws guf).

I en sprøjtepose med tylle og marengs og sæt en masse dutter oven på citrontærterne. Giv marengsen et svirp med flammekasteren! Servér!

Måske en lille kugle is som sidekick?

img 4069 2 | Domestic Science
Et lille svirp med flammekasteren og dine citrontærter sidder lige i skabet!

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide

    Efterlad en anmeldelse

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *