fullsizeoutput 2e1 scaled | Domestic Science
  • Set
    1.099

Tortillas er fundamentet for megen mad i Mexico.

Følger du denne opskrift, har du en tortillas til en lækker blød taco. Men du kan også slice disse tortillas i 6-8 stykker og knalde dem i en ovn ved 200 grader varmluft. Så er du på vej til at få nachos. 

Du skal skal bruge Masa harina! Fx af mærket Maseca. Der er ingen vej uden om. Jo, du skal gå over i en hvedetortillas. Men de er ikke lige så gode, som disse ægte majstortillas.

Masa harina er det fineste malede majsmel. Melet laves specielt til de bløde majstortillas, hvor de gennemgår en specielt proces, som hedder nixtamalisering. Nixtamal er en traditionel og lidt speciel mexicansk madlavningsmetode. I processen iblødsættes majskernerne i en alkalisk opløsning (ofte med kalk). Dette hjælper bl.a. til nedbryde majsens struktur, øge næringsværdien, ændre smagen, samt ændre den kemiske måde, som melet opfører sig på i madlavningen. Derfor kan du ikke bare anvende dansk majsmel til at lave dine tortillas med. Så får du et helt andet resultat.  

 

fullsizeoutput_306
Og så er de glutenfrie!

 

Der er mere gods i disse tortillas end i de hvedetortillas, som du køber i supermarked. Lad mig sige det sådan her: Når du først har prøvet disse, vil du ikke vende tilbage til supermarkedets tortillas. Kun hvis dovenskaben rammer dig…

 

Tortillas | Domestic Science

Tortillas

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 1 time 15 minutter
Retter Brød, Fastfood
Køkken Mexikansk

Værktøj

  • 1 Tortillaspresse

Ingredienser
  

  • 400 g masa harina mel – se fx efter mærket Maseca
  • 1 ½ spsk salt
  • 6 dl lunkent vand

Sådan gør du
 

  • Blander masa harina med salt og lunkent vand i en stor skål (jeg smed det i røremaskinen). Bland bland. Det kan godt virke melet og smuldret. Dejen skal have en konsistens a la modellervoks-agtig-ish.
  • Pak dejen inden i plastikfilm og lad dejen hvile en halv times tid i køleskabet (kan springes over, hvis du har travlt i madkundskab; så hviler vi måske dejen 10 minutter i fryseren i stedet).
  • Del dejen i 16 stykker og form dem til lille kugler.
  • Smid hver enkel kugle i en tortillapresser mellem en opskåret plastikpose (se nedenstående billeder). De færdige tortillas skal være ca. 8-10 cm i diameter. Du kan også presse dine tortillas mellem to pander eller skærebræt. Bare husk plastikposen, således dejen ikke sidder fast i presseren eller panderne.
  • Varm en pande op til høj varme. Bag dine tortillas på begge sider. Ingen fedstof på panden! Læg de færdigbagte tortillas ind i et viskestykke i et fad. Så holder de sig lune og bløde.

Tip til opskriften

Det kan ske at dine tortillas virke sprøde, når de lige er bagt. No worries… Så længe du smider dem i et viskestykke i et fad og omslutter viskestykket godt, skal det nok gå. Varmen fra pandekagerne skaber en fugtighed, som gør dine tortillas bløde på den helt rigtige måde.
Så har du bløde, dejlige og friske tortillas, når du skal spise.

Det kan ske at dine tortillas virke sprøde, når de lige er bagt. No worries… Så længe du smider dem i et viskestykke i et fad og omslutter viskestykket godt, skal det nok gå. Så har du bløde, dejlige og friske tortillas, når du skal spise.

fullsizeoutput_2df
De små majsboller placeres på en opskåret plastikpose. Så er de nemme at pille af efter presningen.

 

fullsizeoutput_2e0
Et styks flad tortilla klar til at blive smidt på en varm pande. Denne opskrift giver nogle tortillas med en diameter på ca. 8-10 cm. Så skal du lave burrito, skal du lave majsbollen større.

 

fullsizeoutput_2e1
På en tør og varm pande. 1-2 minutters penge.

 

Fra tortillas til nachos!

Smid dine færdigbagte eller daggamle tortillas på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ca. 10-15 minutter ved 200 grader varmluft til de er sprøde. Voila. Du kan evt. pensle dem med olivenolie. Det gjorde jeg ikke.

Du kan også smide dine nachos i frituren = helt anden sprødhed = helt anden mængde kalorier!

fullsizeoutput_2e6
Nachos lige fra ovnen. De behøves jo ikke at være trekantet a la butikkernes.
fullsizeoutput_2e5
El Mariachi kalder osten til venstre for Queso fundido con Chorizo. Det er en kalorie- og kolesterolsatan uden lige. Jeg prøvede at imitere den. Den er satme lækker! Til dine nachos skal du selvfølgelig have en hjemmelavet salsa og en hjemmelavet chilimayo. Jeg har grønne fingre i tiden, så det er selvfølgelig med egne minichilier i både salsa og mayo.

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide