- 22. november 2022
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.500
En vegetarisk hapser med dip-dip-nam-nam…
Og den kan nemt gøres til et hovedmåltid. Vi kan ændre på størrelse og serveres salat og grøntsager til samosaerne.
En smule historie…
En samosa er et stegt eller bagt bagværk med et fyld. Fyldet og formen er ofte bestemt af den region, hvor samosaen laves. Samosas bliver oftest serveret med en chutney eller en anden form for dressing. Samosas er en populær hovedret, forret eller snack i køkkenerne i Sydasien, Mellemøsten og Østafrika (sambusa(-k)).
Samosas består helt konkret af en dej (forårsrulledej) og er fyldt med et fyld, som ofte en blanding af kogt og most kartoffel, løg, ærter, linser, masser af krydderier og chili.
En samosa kan både være vegetarisk eller ikke-vegetarisk, afhængig af fyldet. Med andre ord, kan du virkelig lege med indholdet af samosas og bruge din fantasi.
Samosas frituresteges i vegetabilsk olie ( og i Indien sjældent ghee) til de er gyldenbrune. Dog kan du også pensle dem og bage dem i ovn.
Skal man lave dejen selv eller ej? Jeg synes det er fedt, hvis eleverne laver tingene fra bunden. Modsat giver den færdige forårsrulledej mere tid i madkundskabslektionen, uden at der gås på kompromis med kvaliteten af maden. Derfor køber jeg forårsrulledej (nogen bruger også filodej), da det giver os mere tid. Dernæst stifter mange af mine elever bekendtskab med denne dejtype, som kan købes til fornuftige penge i etniske eller større supermarkeder. Den færdige dej gør det nemt at komme i gang, og der er tid til at arbejde med foldeteknikker. Den tid er der ikke på samme måde i madkundskab, hvis du laver dejen fra bunden. Men kunne man inspirere eleverne til at gå hjem og prøve?
Friture eller ovn?
I min undervisning gør vi begge dele. Halvdelen kommer i fritøsen, mens den anden halvdel pensles med olie og tilberedes i ovnen. Så kan vi sammenligne.
Samosa
Christian SvaneIngredienser
- 1 løg
- 2-3 fed hvidløg
- 500 g kartofler
- 175 g ærter
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk paprika
- 1 tsk stødt koriander
- ½ tsk chilipeber
- 1 tsk gurkemeje
- 1 spsk friskrevet ingefær eller 1 tsk stødt ingefær
- 1 håndfuld frisk persille
- 10 ark/plader forårsrulledej
- ½ tsk salt og peber
- 1 spsk hvedemel og vand til samlinger
Dip/dressing
- 2 dl græsk yoghurt 10 %
- 1 håndfuld frisk persille
- 1 håndfuld frisk mynte
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1-2 fed hvidløg
- Saften fra en ½ lime
- Lidt salt og peber
Sådan gør du
- Skræl, skær i grove tern og kog kartoflerne møre (ca. 15 minutter).
- Snit løg og hvidløg fint.
- Klargør dine krydderier og riv ingefær på den fine side af et råkostjern.
- Varm en pande op til middelhøj varme og tilsæt lidt solsikkeolie (således bunden er dækket).
- Sauter løg og hvidløg.
- Tilsæt krydderier og fintrevet ingefær og rør godt igennem.
- Tilsæt kartofler, ærter, persille og smag til med salt og peber. Tag panden af blusset, når det hele er mixet sammen.
- Skær nu forårsrulledejen ud i “strimler”/rektangler på ca. 10 × 20 cm.
- Læg 2 spsk fyld i et hjørne af forårsrulledejen og fold hjørnerne ind over fyldet, således der danner en trekant.
- Fold 3-4 gange, til der ikke er mere dej, og pensl dejen med olie når du vil lukke den.
- Kom 1 spsk hvedemel og lidt vand i et glas og rør sammen til en “pandekagedejs-konsistens”. Det bruger vi til at pensl og lukke i samlinger.
- Tænd en friture på 170 grader celsius og/eller varm din ovn op til 200 grader varmluft.
Dip/dressing
- Kom alle ingredienserne i en stavblenderkande og stavblend til en ensartet dip.
- Smag til med mere salt, peber eller lime alt efter smag og behag.
Tip til opskriften
Velbekomme.