fullsizeoutput 312 | Domestic Science
  • Set
    1.304

Romkugler, romboller, trøfler, sputnik, kald dem hvad du vil…

Og så alligevel er jeg lidt selvmodsigende her.

Den gamle bager i Svennern´var ualmindelig kendt for sine kæmpe romboller. Og det var romboller. De var gigantisk! Her fik man sgu noget for pengene. Det var boller.

Lad mig forklare min selvmodsigelse. Der er ikke noget værre end at gå ind til en bager, som mener han sælger 4 romboller til x-antal kroner. Til stor frustration kan man så se 4 gnallinger i en papæsken (ca. 5 cm i diameter), som du kan få med hjem til kaffen. Én, måske to, bider og “rombollen” er væk… Nej, lad os nu bare få svesken på disken! Så skriv for helve”€!#?!, at der sælges romkugler. Altså mener jeg, at selve egnsnavnet på disse fantastiske kagerester er total underordnet. Det vigtigste er størrelsen – som nogen siger.

Nej, lad os nu bare få svesken på disken! Så skriv for helve%€!#?!, at der sælges romkugler.

Du må godt lave eller sælge romkugler. Men så skal det være de små gnallinger. Du må også godt lave eller sælge romboller. Men så skal det fandme også være en bolle. Lad os bare få nogle definitioner på plads – og giv endelig dit besyv med i kommentartråden, således vi kan få kugle><bolle-dilemmaet på plads.

 

Min rombolle-hypotese

Bolle er et større stykke bagværk. Et større stykke bagværk må kunne defineres ud fra diameteren af bagværket. Jeg har ikke kunne finde en definition af størrelsen på en normal bolle (bagværket). Så vi anvender Christianpedia.org hertil.

Når vi bager, har vores klassiske teboller eller fødselsdagsboller en vis størrelse. Påstand; disse boller er som regel ca. 7-9 cm i diameter, hvorfor det må være en definition af begrebet “bolle”. Alt under 7 cm i diameter må således være en kugle.

fullsizeoutput 318 | Domestic Science

Du må godt lave eller sælge romkugler. Men så skal det være de små gnallinger. Du må også godt lave eller sælge romboller. Men så skal det fandme også være en bolle. Lad os bare få nogle definitioner på plads – og giv endelig dit besyv med i kommentartråden, således vi kan få kugle><bolle-dilemmaet på plads.

 

fullsizeoutput 31a | Domestic Science

I gang med håndmixeren. Konsistensen skal nok blive fin. Hvis det er noget gammelt sej kage, kan det ske, at du skal ned og gramse og ælte i det. 

 

Romkugler | Domestic Science

Romkugler

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 30 minutter
Retter Kage
Køkken Dansk
Antal 10 romkugler

Ingredienser
  

  • 1 kg gammel kage
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1-2 spsk romessens (start med 1 og smag til)
  • 2 spsk kakao
  • 3 spsk jordbærsyltetøj (eller anden syltetøj efter smag og behag)
  • Lidt krymmel

Sådan gør du
 

  • Smid din kagerester i en blender, foodprocessor eller bare en skål skål, hvor du kan arbejde med en håndmixer.
  • Tilsæt syltetøj, vaniljesukker, kakao og romessens.
  • Rør ingredienserne sammen. Bliv ved indtil dejen bliver fast og let at forme.
  • Frem med en tallerken og fyr noget krymmel eller kokosmel heri.
  • Tril romkuglerne ud fra din tanke om den ønskede størrelse. Laver du kugler eller boller? Rul dem i krymmel eller kokosmel
  • Hvis tiden tillader det, kan du lige smid rombollerne på køl. Så bliver de mere faste. Servér dem afkølet. Romkuglerne kan holde sig et par dage i køleskab – men vi ved godt at det ikke kommer til at ske…

 

fullsizeoutput 313 | Domestic Science
Romkugler.

 

fullsizeoutput 312 1 | Domestic Science
Rombolle vs. romkugle…

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide