- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.159
Vi arbejder i tiden med Ny Nordisk Mad (NNM). Altså mad, hvor alle råvarerne kan kommer fra norden – og endnu bedre Danmark.
Jeg har altid været vild med dette koncept. Vi har nogle fantalastiske råvarer i Danmark, men i disse multikulturelle tider, hvor vi skal spise alskens mad fra fjerne egne, glemmer vi vores egne gode produkter. Jeg synes tit, vi kan komme til at undervurdere danske råvarer, og jeg oplever ofte en masse elever i hverdagen, som ikke kender til de danske råvarer – eksempelvis perlebyg og boghvede, som vi skal arbejde med her. Størstedelen af eleverne aner ikke, hvad det er, men de bliver utrolig positivt overrasket, når vi laver denne ret.
Vi arbejder i tiden med NNM i madkundskab. Her får eleverne får en indsigt i nordiske råvarer og produkter. Danmark og Norden har nemlig rigtig meget at byde på fra naturen!
Jeg har vendt min opmærksomhed meget mod en af de store hovedaktører i konceptet omkring NNM, stjernekokken Claus Meyer. I hans arbejde har jeg fundet meget inspiration. Specielt bogen, Ny Nordisk hverdagsmad af netop Claus Meyer og Arne Astrup, er utrolig inspirerende.
Hr. Meyer har udviklet en lækker opskrift på risifrutti på en fordansket måde. Denne opskrift har jeg så prøvet på at arbejde lidt videre på med tilbehøret dertil.
Perlebyg har en let sødlige og nøddeagtige smag. Så for at give den lidt modspil, laver vi en æblekompot af gode og dejlige danske æbler og nogle umme umme sprøde boghvedechips. Alt sammen Danmarksk;-)!
4 personer.
Risi – perlebyg
4 dl Sødmælk
2 dl Vand
2 dl Perlebyg
1 dl Brun farin
½ tsk Salt
2 dl Fløde
- Kom sødmælken og vand i en kasserolle og bring det i kog.
- Når mælken bobler, smides perlebyggen i gryden med farin og salt.
- Rør videre i kasserollen. Når mælken bobler, skruer du ned på lav varme.
- Kom låget på kasserollen og lad perlebyggen hygge sig i mælken i ca. 30-40 minutter. Egentlig skal du bare følge anvisningen perlebyggens pose, da det er lidt forskelligt, hvad producenterne mener deres produkt skal have af tid. Husk at røre lidt i mælken en gang i mellem og giv perlebyggen lidt kærlighed.
- Mens perlebyggen småbobler, piskes fløden let stift.
- Så snart at perlebyggen er kogt færdig, og der er dannet en tyk creme i grøden, skal den køles hurtigst muligt af, hvis du arbejder med opskriften i madkundskab. Her hænger tid jo ikke på træerne.
- Hvis cremen virker tynd, skruer du lidt op for varmen, mens du konstant rører rundt. Så bliver cremen langsomt tykkere. Hvis cremen er lidt for tyk og perlebyggen ikke færdig, kan du hælde 1-2 dl sødmælk mere til grøden.
- Kom perlebygsgrøden i en plastikskål og gå en tur uden for, mens du røre i grøden Så køler den hurtigere ned. Hvis du laver risifruttien der hjemme, kan du bare stille gryden i køleskabet (ligesom du måske har prøvet med risengrød).
- Lige inden servering, vendes fløden i perlebygsgrød.
Note: Hvis grøden skal køles hurtigt af, kan du med fordel tage den mest hyperaktive elev i gruppen og sende en runde omkring skolen, mens han/hun rører i grøden. Så køler den hurtigt af.
Frutti – æblekompot
4 Æbler (gerne syrlige).
1 dl Vand.
1 tsk Vaniljesukker.
¼-½ tsk Kanel (hvor glad er du for kanel?).
2 spsk Sukker.
- Først skræller du dine danske æbler og fjerner kernehusene. Hvis du skræller langsomt, kan du lige knalde noget koldt vand i en skål og smide æblerne heri
- Skær æblerne i grove stykker.
- Kom dem i en gryde med vand, sukker, vaniljesukker og kanel og lad det koge ved middel varme til en ensartet æblekompot i 15-20 min.
- Kompotten må gerne have struktur, så lad ikke æblerne koge helt ud.
- Når æblerne er dejlig møre, smider du dem i et lille patentglas eller en skål, hvor kompotten kan køle af inden servering. Sæt evt. skål/glas i køleskabet.
Knas – boghvedechips
Her følger Meyer og Astrups boghvedechips fra bogen Ny Nordisk Hverdagsmad. Lækker og sund spise med masser
1 dl Boghvedegryn.
4 dl Vand.
½ tsk Salt.
10 g Smør.
Evt. lidt af dine tørret yndlingskrydderier.
- Tænd din ovn på 150º varmluft (“møllesymbolet”).
- Kom boghvedegrynene i en kasserolle med vand, smør og salt og kog dem møre. Igen tager du én af de hyperaktive elever og sætter til at røre i grøden konstant de næste 10 minutter.
- Stavblend grøden.
- Grøden smøres i et meget tyndt lag ud på et bagepapir på en bageplade.
- Drys evt. med lidt mere salt.
- Sæt bagepladen i en ovn ved 150º i ca. 45 minutter.
Herfra er det et spørgsmål om servering. Bræk dine boghvedechips i mindre stykker. En boghvedechips med risifrutti på, som bliver toppet med en klat æblekompot.
Velbekomme.