- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set4.061
“Min krop er et tempel“…
Et tempel er en kirkeagtig bygning. En hellig bygning. En bygning vi skal passe på. Den er bevaringsværdig. En bygning er lavet af sten/mursten. Din krop er et tempel, har du måske hørt nogen omtales deres krop. Og det er ikke uden grund.
Protein er kroppens byggematerialer. Du kan kalde dem byggesten eller muresten om du vil. Proteinerne hjælper dig med at vedligeholde din krop helt ned til den mindste celle. De bruges nemlig til at opbygge dine celler, dit væv, hormoner, antistoffer og enzymer i din krop. Altså har proteiner mange funktioner i din krop. Det er ikke alle disse funktioner, som vi kommer ind på i denne lille artikel. Videnskab i/om proteiner er nemlig kæmpestort! Du får her en intro.
For en skoleelev er proteinerne specielt vigtige, da du og dine kammerater vokser rigtig meget i denne tid (læs 6. – 8. klasse). Derfor har du hele tiden brug for proteiner. Men hvordan får du fat i proteinerne?
Madens proteiner stammer især fra mejeriprodukter som mælk og ost, kød, fisk og æg er store proteinkilder til din krop. Mange af disse fødevarer er det vi kalder animalske, hvilket betyder, at de kommer fra dyr. Men du kan også få protein ved at spise ærter, linser, bønner, bælgfrugter og nødder. Disse kalder vi for vegatabilske. Det er specielt gennem disse fødevarer, at en vegetar kan hente proteiner. Du behøver derfor faktisk ikke at spise kød og animalske fødevarer for at få masser af proteiner. Men kødet er den mest udbredte måde at få proteiner på.
Definitionen af et protein
Proteiner er kemisk set opbygget af aminosyrer. Der findes 20 forskellige aminosyrer, hvoraf 9 af dem er essentielle aminosyrer (essentiel betyder vigtig). Essentielle aminosyrer skal tilføres til din krop i ny og næ, da din krop ikke selv kan producere dem. De 12 andre kan din krop selv producere.
Aminosyrer
For at din krop kan udvikle sig og vedligeholdes, er det vigtigt at den får tilført aminosyrer gennem kosten eller i en anden form for kosttilskud (men spis nu bare den rigtige mad…). Aminosyrer er dem der opbygger kroppens proteiner, som indgår i mange af kroppens vigtige funktioner. Der er stor forskel på aminosyrerne og hvilken kost de indgår i. Som tidligere nævnt kan kroppen selv danne nogle af dem på egen hånd. Disse kalder vi for ikke-essentielle.
Name-dropping af aminosyrer…
Her finder du en lille oversigt over de forskellige aminosyrer, som din krop skal bruge.
Essentielle aminosyrer
Isoleucin
Leucin
Lysin
Methionin
Fenylalanin
Threonin
Tryptofan
Valin
Ikke-essentielle aminosyrer
Alanin
Asparagin
Aspartat
Cystein
Glutamat
Glutamin
Glycin
Prolin
Serin
Tyrosin
Arginin
Histidin
Med tiden i madkundskab eller biologi i folkeskolen, vil du måske støde på nogle af disse aminosyrer.
En lille anbefaling…
En god tommelfingerregel er, at 10-15 % af din energi skal komme fra protein. Hvis den gør det, skulle du gerne få dækket dit behov for dine aminosyrer, og din krop vil fungerer efter hensigten.
Når du spiser meget kød, får du meget protein, men du kan også få meget fedt, hvilket ikke er så godt. Det gælder specielt proteiner fra animalske kilder. Dvs. kød og mælkeprodukter, hvor der ofte er et højt fedtindhold. Heldigvis behøver proteinrige fødevarer ikke at indeholde meget fedt. Fx kan du gå efter magert kød, kylling, kalkun, mager fisk og magre mælkeprodukter som proteinkilder, da de ofte har et lavt indehold af fedt. Derfor skal du være opmærksom på fedtindholdet, når du handler efter proteinrige produkter.
På sigt er mit mål, at der også kommer en “Proteiner level 2”, hvor vi dykker lidt længere ned i proteinernes fungeren og funktioner.