- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.439
Hvis du spørger mig, er forskellen på pizzaer enorm. Man kan finde masser af ganske fine “tømmermænds pizzeriaer” i Danmark. Og så er der dem, som man kender fra ferien i Italien. Simple pizzaer med ualmindelig meget smag.
Kvalitetsråvarer er at foretrække. Men man kan også få ryddet op i køleskabet. Vi havde fået tapas for et par dage siden, hvilket gjorde at vi havde salami, skinke, artiskokker og syltede løg, som kunne smides på pizzaerne.
Basen i en pizza må siges at være melet. Vi skal have noget godt kvalitetsmel til at starte med. Det er en hel videnskab at vælger de rigtige råvarer til en god pizza. Læs mere om: Videnskaben bag en god pizza her.
Det kan vi ikke altid vælg i madkundskab. En en fornuftig tipomel fra madgrossisten kan godt købes til fornuftige penge, hvis du handler stort. Jeg køber således en 10 kilos sæk i løbet af skoleåret.
Jeg er efter mange års pizzabagning kommet frem til denne her opskrift. Den fungerer godt i madkundskabsundervisning. En dejlig sprød bund, som giver det helt rigtige crunch i bidet.
Og husk nu at tænde ovnen/grillen i god tid. En ting er at have en god dej, noget andet er de perfekte tilberedningsforhold for pizzaen.
Jeg bruger bagestål eller Webers pizzasten. Dette er ikke nogen reklame. Den har holdt i et par år, hvor imod de billige pizza (har brugt ca. 5) er sprunget efter et stykke tid. Med andre ord, kan det noget betale sig at bruge et par kroner mere på en fornuftig pizzasten. Weberstenen fungerer både i ovnen og på grillen.
Her følger min hurtige pizzadej, som vi anvender i madkundskab.
Prøv også: Den napolitanske pizzadej
Hurtig pizzadej
Christian SvaneIngredienser
- 600 g tipomel
- 25 g gær
- 3 dl lunt vand
- 1 ½ dl olivenolie
- 1 spsk salt
Sådan gør du
- Rør vand, gær og olivenolie sammen i en stor skål. Jeg bruger altid røremaskine og ikke den klassiske italienske “melpyramide”.
- Tilsæt melet lidt ad gangen. Ælt dejen godt i gennem på røremaskine (eller ved håndkraft). Dejen skal have lov at blive æltet godt og grundigt til den er blank og elastisk.
- Tilsæt salt og ælt videre. Hemmeligheden i en god dej er nemlig masser af æltning! Det skaber en masse glutennetværk og giver en super lækker dej.
- Dæk dejskålen med plastfilm, og lad herefter dejen hæve til dobbeltstørrelse. Ca. 30-60 minutter (eller det tiden tillader i madkundskabsundervisning).
- Slå pizzadejen ned, og del den i portioner. Form dem til kugler, og vend dem i mel. Lad dem hvile og efterhæve på køkkenbordet i 15-30 minutter. Du kan også smide dem i køleskaber, hvis du er i god tid.
Bagetiden kan variere meget. Det kommer helt og holdent an på ovnen eller grillens varme.
Tænd ovnen på så høj varme som muligt. Almindelig over- og undervarme, med en pizzasten, hvor der er 275-300°. Min kan nå op til næsten 300º.
Læg bagestål/pizzastenen ind, mens ovnen er kold. Så varmes den langsomt op. Ellers kan den sprænge/flække.
Drys mel på bordet, og rul en dejkugle ud til en stor ca. 3-4 mm tynd flade. Det gør ikke noget, hvis den ikke er cirkelrund. Det ser lidt mere autentisk ud.
Flyt pizzadejen over på en pizzaspade eller en bageplade med papir.
På med tomatsauce, ost og fyld. Bag… Hold øje med bunden ved at dreje pizzaen i ny og næ med en pizzaskovl eller palet.
Den her kan jo konkurrer med den lokale pizzamand! Gudesyn.
Velbekomme