- 20. juni 2022
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.612
Man kan efterhånden få en masse forskellige salat i supermarkeder og fast food-kæder.
Denne ret startede egentlig som en glemt madpakke og en evig nysgerrighed for fast food.
Jeg købte en salat-bowl i Rema 1000, og syntes egentlig der var nogle spændende ideer heri.
Det har sidenhen mundet ud i netop denne opskrift, som vi arbejder med i vores madpakke-forløb (ja, retten kan jo også sagtens anvendes til et aftensmåltid…). Her skal eleverne designe bowls til madpakken. Men de skal lige have lidt praktisk inspiration først. Herefter følger designer-arbejdet.
Og det er her, at madkundskaben kommer ind i billedet. For vi skal arbejde med noget kreativitet, innovation og entreprenørskab. Forestil dig, at du skal fremstille den næste bowl som et sundt alternativ til en fastfood-kæde eller et supermarked.
Det kan sagtens lade sig gøre.
Kunsten er at få ingredienserne til at spille sammen.
Og så skal det være indbydende, således folk får lyst til netop din bowl og vælger denne!
Her følger et bud på en bowl med kylling og kikærter. Og meget mere…
Note: Hvis du vil spare en skilling, kan du i undervisningsøjemed bløde tørret kikærter op dagen ind. Ja, det kan du da også som familie. Meeeen til madkundskabsundervisning skal der trods alt anvendes 2 dåser kikærter pr. gruppe á fire personer. Bevares, holder du øje, kan du købe kikærter til 5 kr. på tilbud (læs: og de holder sig jo nærmest forevigt).
Ulempen ved selv at gøre det, er at kikærterne lige skal koges, jf. pakken, hvilket tager lidt ekstra tid.
Valget er dit, jeg er fan af begge alternativer. Men hvis jeg har tiden og overskuddet, klargøre jeg selv tørret kikærter til undervisning eller i hjemmet. Det er billigst.
Kylling i kikærter – En madpakke bowl
Christian SvaneIngredienser
Kylling & Bowl
- 2 kyllingbryster
- ½ tsk paprika
- ½ tsk stødt spidskommen
- ½ tsk salt
- 1 dåse kikærter
- 2 peberfrugter
- 5-6 asparges
- 150 g spinat
- 1 rødløg
- 1 spsk sesam
- Lidt olie til stegning
Oliedressing
- 3-4 spsk olivenolie
- Guf fra panden efter stegning af kyllingebrysterne
Chilihummus
- 1 dåse kikærter
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk citronsaft
- 1 tsk paprika
- 1 tsk mild chilipulver eller syltet chili
- 100 g tahini
- Lidt salt og peber
Sådan gør du
Kylling & Bowl
- Kyllingebrysterne krydres med paprika, spidskommen og salt på begge sider.
- Varm en pande op til middelhøj varme.
- Kom olie på panden, således der ligger et tynd lag på hele panden.
- Kyllingebrystet brunes af på begge sider, inden du lige skruer blusset ned på lav varme og kommer lidt stanniol over kyllingebrysterne. Lad dem småhygge 4-5 minutter på hver side under stanniolen.
- I mellemtiden kan du klargøre salaten m.m.
- Spinat skylles i et dørslag. Kom i skål/bowl.
- Kikærterne drænes og skylles i et dørslag. Kom i skål/bowl.
- Løg og peberfrugt hakkes fint. Kom i skål/bowl.
- Knæk bunden af aspargesene og skyld dem. Asparges snittes i fine skiver. Kom i skål/bowl.
- Når kyllingebrystet er færdigstegt må det godt lige køle en smule af på en tallerken, inden det skæres i tynde skiver. Ja, du kan også rive det i stykker med to gafler.
- Kyllingestykkerne anrettes sirligt med salaten i skålen.
- Drys sesam ud over bowlen med salaten.
Oliedressing
- Kom 3-4 spsk olivenolie på panden, hvor du har en masse guf fra stegningen. Rør det godt sammen og hæld det over i en skål som en dressing.
Hjemmelavet chilihummus
- Dræn kikærterne i en si og i en skål. Vi vil gerne gemme væden fra dåsen eller kogevæsken. Denne kan vi nemlig anvende til at justere konsistensen på vores humus.
- Kom kikærterne, citronsaft, hvidløg, paprika, 1/2 dl væde i en blender eller en stavblenderkande. Blend til en cremet konsistens.
- Tilsæt tahini og blend videre.
- Herfra kan du smage til med salt, peber og justere konsistensen, hvis du gerne vil have en tyndere eller tykkere hummus. På samme vis kan du justere chilismagen, hvis den lige skal have et ekstra kick.
Lidt syrlige grøntsager til bowl er et super kick til retten. Vi kører den ind med syltede rødløg, men nemme og billige drueagurker kunne også være en mulighed.
Så kan der drysses med lidt ekstra sesamfrø og vendes godt med hummus i bowlen.
Dig in!
Mix it up! Hvad end du gør dette i skålen her, eller familien selv tager lidt til hver deres tallerken, styrer I jo. Jeg mixer det hele op og sætter på bordet. I madpakken ligger tingene sirligt hver for sig som i bowl på billedet. Det giver lige ungerne lidt “æstetisk kræs” på madpakken.
Velbekomme.