- 11. januar 2021
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set3.410
Hvad er sundhed?
Er du sund?
Du kan finde sindssygt mange bud på, hvad sundhed er ved en søgning på internettet i dag.
I denne artikel skal vi undersøge sundhedsbegrebet og nogle forskellige kostråd. Formålet er at give dig nogle bud på, hvordan du kan leve et sundt liv. Men der er kun én person til at træffe den endelige beslutning, når det kommer til kosten og den sundhed, der følger med. Og det er dig.
Sundhed
Det handler om at have det godt med sig selv. Sundhed er et personligt begreb, hvor det i bund og grund handler om at have det godt med sin krop, sit sind, sine medmennesker, sin kultur og sit arbejde.
Vi kan dele sundhed og i to dele; den fysiske og den psykiske del. Du skal have din krop til at fungere, således den kan klare din hverdag. Men du skal også have hovedet med og have det godt med dig selv, hvordan du ser ud og hvordan du trives i livet. Hvis der ændres på disse ting, kan det få stor betydning for dit ve og vel.
Fysisk sundhed
Når vi taler om fysisk sundhed, så handler det først og fremmest om at have en sund krop. Du skal have et vis indtag af energi, vitaminer og mineraler, så kroppen fungerer bedst mulig?
Og hvordan sørger vi så for at holde vores krop sund? Det kommer der nogle bud på senere.
Psykisk eller mental sundhed
Ifølge WHO (World Health Organization) er mental sundhed:
“…en tilstand af velvære, hvor den enkelte person udnytter sine egne evner, kan håndtere livets problemer og belastninger, arbejde produktivt og målrettet, og er i stand til at bidrage til samfundet.”
Alverdens helseeksperter har hver især deres bud på, hvordan du kan leve sundt. Nogen med lidt mere belæg end andre.
Heldigvis har vi i Danmark Fødevarestyrelsen, som er tæller intet mindre end ca. 1.500 medarbejdere, lige fra jurister, dyrlæger, it-specialister over ernæringseksperter til tilsynspersonale, laboranter og kontoransatte fordelt over hele landet.
Disse folk har udarbejdet nogle officielle kostråd, som du kan bruge som en guide om du vil.
Her kan du se en kort video, hvor Fødevarestyrelsen forklare, hvordan de arbejder: https://youtu.be/ZpGtyq-d6Qo
De 7 officielle kostråd
Disse kostråd vil hovedparten af den danske befolkning med fordel kunne leve efter.
Hvis du lever efter kostrådene, vil din krop få dækket de grundlæggende behov for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Dernæst er bæredygtighedsbegrebet også tænkt ind i de nye kostråd (artikel tilgår…)
De 7 kostråd er som følgende fra 2021 (sidste opdatering):
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
Se en kort video om kostrådene: https://youtu.be/mCBnMrZQZVs
Kunsten med kostrådene er at tænke disse ind i hverdagens måltider. Er der nogle af disse kostråd, som du mener, at din familie allerede arbejde godt med? Er der måske nogle kostråd, som I kunne tænke mere ind i jeres kost?
Opgave
- Undersøg de 7 officielle kostråd på https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/
- Hvilke kostråd mener du, at I er gode til at arbejde med derhjemme?
- Er der nogle af kostrådene, som du godt gad at blive bedre til at arbejde med og efterleve i dit liv?
- Er der nogle af kostrådene, som du tænker at du aldrig kommer til at arbejde med – hvorfor?
- Udvælg de 5 kostråd, som henvender sig mest til dig, og som du føler, at du kan leve efter.
Y-tallerkenen
Skal vi kun spise kød til aftensmaden?
Kan vi nøjes med bare spise pommes frites?
Eller skal vi ikke tage lidt af det hele?
Y-tallerkenen er en model, som giver dig et billede af, hvordan maden bør fordeles på tallerkenen. Vi kan kalde det for en rettesnor.
Modellen viser, hvordan maden kan fordeles hensigtsmæssigt mellem kød, grøntsager og kartofler, ris eller pasta.
Din fordeling kan variere lidt fra dag til dag. Nogle dage vil grøntsagerne måske fylde mere end kødet. Ja, hvis du skulle have falafel til aftensmad, vil der måske slet ikke være noget kød.
Med Y-tallerkenen er du et redskab til at sammensætte mængderne af mad i dine måltider. Igen har vi fat i en rettesnor og ikke en “sådan-skal-du-gøre-ellers-dør-baby-agtig-lov”. Modellen skal ikke forstås som, at du død og pine skal måle og veje maden, således den fylder lige præcis x-antal procent på tallerkenen. Men den giver et godt visuelt billede af, hvordan du kan sammensætte en ret.
Med fokus på de 7 officielle kostråd og Y-tallekernen, har du en mulighed for at argumentere for dine valg af råvarer, når du skal sammensætte retter i madkundskab. Du kan med disse begrunde dine valg, når du eksempelvis til madkundskabsprøven vil forklare, hvorfor du har valgt netop de råvarer, som der er i din ret. Og så er kostrådene og Y-tallerkenen bare gode råd til din kost i livet.
Opgave – Undersøg en slankekur eller kost!
Som tidligere nævnt er der mange bud på, hvordan du kan leve sundt.
Du vil blive bombarderet med alverdens forslag til slankekurer, alverdens kostråd, samt hvilke typer af slankekurer du skal vælge ud fra bestemte kriterier.
Prøv at Google ordet ”slankekur”.
Nu skal vi lave en lille opgave, hvor I skal være diætister for en dag. En diætist er en person, som med udgangspunkt i videnskabelig forskning om kost og ernæring, kan vejlede folk i omlæggelse af kost- og motionsvaner.
Du skal nu være diætisten, som skal overtale klassen til en bestemt slankekur.
Det gør du ved at lave et dias/slideshow, hvor du skal overbevise klassen om netop denne kur eller kostplan.
Du kan bruge nedenstående spørgsmål til at beskrive din slankekur. De kunne eksempelvis være titlerne på dit dias/slideshow.
- Find en slankekur – måske en som tiltaler dig på en eller anden måde.
- Hvad kendetegner slankekuren?
- Hvordan mener slankekuren, at du taber dig?
- Hvor lang tid skal du arbejde med kuren?
- Hvad er udsigterne på længere sigt til vægttab eller livsstilsændring
Find måske selv andre punkter, som kunne være værd at fremhæve.
Jeres dias/slideshows vise på klassen i mindre grupper – måske der er nogen som vil fortælle for hele klassen.
En lille afrunding…
I dagens samfund er der en masse råd til kost og livsstil. Det kan til tider give en del livsstilsforvirring. Det vigtigt, at du ved, hvad du stopper i munden. I undervisningen har du lært om, hvad der kendetegner en sund og en usund kost.
Vi har læst og arbejdet med sund kost, og vi ar lavet sund mad.
Vi har læst og arbejdet med usund kost, og vi har lavet sund og usund mad.
Vi har snakket om balancen mellem at spise sundt og usundt, og de mange valg der er.
Vi har snakket om fysisk og psykisk velværd, når det kommer til kost. For hvad hjælper det at spise sundt, hvis du bliver irriteret, stresset og ked af det, fordi du finder maden træls. Modsat kan de fleste lide pommes frites, og bliver vældig glade af at spise dem (det gør jeg i hvert fald), men de er usunde… Og det har en konsekvens for din krop. Kan du leve med det?
Behøver vi at tælle kalorier hver dag og have dårlig samvittighed over, at vi ikke går i motionscenter eller lige får løbet de der 10 km? Hvis du spørger mig, kan det hele koges ned til ordet velvære! Og maden fylder mere og mere i vores liv. Den er en nødvendighed, og vi samles ofte omkring maden i livet. Er du glad for dig selv og dine omgivelser? Hvis du er det, er det så ikke fint nok?
Velvære handler om, at du har det godt med dig selv. Hvornår har du det? Skal en eller anden livsstilekspert i tv eller i en bog fortælle dig det? Hvis du kan leve med et par kilo på sidebenene, er det så ikke fint nok? Hvis du har det godt med din familie, dine venner og du/I spiser det som passer jer? Har du det så ikke godt?
Kalorieindtag er et matematisk faktum. Det er sådan det er. Det er det du kan lære i madkundskab. Hvis du vil være slank, er der nogle madvarer, som du er nødt til at reducere i din kost. Det vigtigste er, at du har det godt med dig selv og de ting du spiser. Men hvad er konsekvensen, hvis den usunde mad fylder en del i din kost?
Hvad er velvære for dig?
Det er al sammen en balance, og det er dig, som skal træffe valget i din kost.
I madkundskab skal du lære at argumentere for dine valg.
Gør det der gør dig glad, og det du kan leve med.
Hjælper ikke noget at tage en slankekur, hvis du alligevel tager kiloene på igen, når den er overstået.
Kunsten må være at ændre sin livsstil stille og roligt i den retning man gerne vil.
Velbekomme.