- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set870
Jeg elsker jordskokker!
I tiden står den på faguge på Østermarkskolen. I den forbindelse har jeg en fagdag på 6. årgang. Vi dykker ned i faget og nørder den for vildt. Vi skal have knaldet en 3-retters menu sammen, som vi så inviterer forældrene på om eftermiddagen.
Med lukket øjnene fik eleverne 9 valgmuligheder på klassen, hvor ud fra der skulle vælges en forret, hovedret og dessert. En finger i vejret til den ret man fandt interessant. Udfaldet blev til følgende retter, som eleverne i dansk skulle beskrive på en indbydende måde:
Menuen:
Appetitvækker
Årstidens grene.
Jordskokkesuppe
En lækker lun jordskokkesuppe, garneret med lækre sprødstegte rødbedechips, dejlig frisk persilleolie & sprødstegt bacon. Hertil dejlige friske urter.
Svinekæber
Dampende, saftig & mør svinekæbe på en rustik mos af årstidens grønt, hertil en smagfuld sauce på fond, drysset med bacon støv. Garneret med lækre kogte gulerødder, agar agar ærte, toppet af confiteret løg & dejlige sprøde jordskokkechips.
Chokoladefondant
Chokoladefondant på syrlig coulis af skovens lækre bær. Hertil en hjemmelavet vaniljeis, samt knas med et strejf af hindbær.
Persilleolien giver et piv frækt farvespil i retten.
Top retten af med et stykke lækkert fisk, fx torsk eller sej. Suppen kan også bare søbes indenbords på vegetariske vis.
4 Personer.
400 g jordskokker
200 g kartofler
50 g bacontern (kan undlades, hvis man er til det der vegetarhalløj)
1 rødløg
1 fed hvidløg
25 g smør
3 kviste timian
1 liter vand
1 hønsebouillonterninger
1 dl piskefløde
2-3 spsk æblecidereddike
Havsalt og friskkværnet peber
- Skræl og rengør jordskokker og kartofler. Hak dem groft.
- Varm en gryde op og smelt smørret.
- I med baconetern. Tag dem evt. op efter de er sprødstegte. Du kan også lade dem blive en del af suppen. Det giver en masse umamismag.
- Pil og hak rød og hvidløg groft. Smid løgene i gryden, når baconen er brunet af.
- Tilsæt jordskokker, kartofler og timian. Sautér blandingen i et par minutter.
- Tilsæt æblecidereddike og kog den næsten væk.
- Tilsæt vand og hønsebouillon og kog jordskokkerne ind til de er helt møre. Ca. 30-40 minutter.
- Hæld halvdelen af væsken fra suppen i en kande.
- Fjern timiankviste, tilsæt fløde og purere suppen med en stavblender. Hvis du syntes suppen er for tyk, kan den spædes med en smule væske fra kanden.
Smag suppen til med salt, peber og evt. lidt æbleeddike.
Pisk til sidst 1 spsk koldt smør i suppen. Det giver en flot overflade på suppen og runde lige smagen en smule af.
Rødbedechips
Mens suppen simrer, har du tid til alle mulige andre ting. For eksempel knalder du da lige en lille portions rødebedechips sammen + en fræk lille omgang persilleolie. Så bliver der rigtigt piftet op for farverne i og på suppen.
Du kommer langt med en enkelt rødbede, men du kan også lave to. Chipsene spiser sig selv…
1 rødbede
Olie til fritering
1 spsk salt
- Skræl og smid rødbeden gennem et mandolinjern og lave nogle tynde skiver, 1-2 mm.
- Smid skiverne i en skål, toppet med koldt vand og 1 spsk salt. Lad rødbedechipsene trække i 30 minutter i saltvandet. Det giver chipsene er dejligt saltet smag.
- Hæld vandet fra rødbederne og dup dem med køkkenrulle.
- Smid rødbedechipsene i en frituregryde i ca. 4-5 minutter ved 170º. Hold øje med dem. Nogen gange skal de lige have et minuts penge mere.
- Tag chipsene op af frituregryde og smid dem på noget køkkenrulle, som kan suge noget af olien. Chipsene kan virke bløde, når du tager dem op. No worries, de skal nok blive sprøde.
Persilleolie
1 lille bundt persille
½ dl rapsolie
¼ tsk salt
- Varm din rapsolie op til 60-70º.
- Frem med minihakkeren (alternativt stavblenderen). Blend persille, olie og salt.
- Smid lidt persille i minihakkeren løbende for at sikre, at maskineriet får fat i det hele.
- Si olien gennem en finmasket si.
- Stil olien på køl ind til servering.
Oooog så skal der tegnes på suppen. Jeg plejer at smide persilleolien på en lille flaske med hældetut. Persilleolien kan nu fordeles i et fint mønster over suppen. Det giver det cremehvide suppe et farvespil, hvor den grønne olie bryder kontrasterne.
Havde du haft en lille fishy, havde du knaldet den på suppen nu, inden du topper suppen med rødbedechips. Læg forsigtigt lidt brøndkarse og/eller skovsyre på toppen.
Hertil skal der selvfølgelig laves nogle tynde skiver brød, som lige ristes i lidt smør på en pande.
Velbekomme.