fullsizeoutput 141 1 | Domestic Science
  • Set
    1.367

Så står den på “ketter”!

Den her plejer jeg altid at lave med eleverne, når den står på burgers.

Jeg synes det er en god øjenåbner for eleverne til at se, hvad der egentlig er i ketchup – eller kan være. Kan eleverne lide den? Tja, ikke til at starte med, men den gror lige så stille på dem. Som så mange andre færdigprodukter og madvarer, er der nogle ting, som børn (ja, måske alle) er vant til. Der er nogle bestemte smage, som vi bare forbinder med netop et specielt produkt. Og hvis vi altid har været vant til Heinz ketchup (som jo er den bedste ketchup, hvis man ikke selv laver;-) ), så er det sådan, vi tror det skal smage. De samme eksempler kan nævnes, når du laver hjemmelavet mayonnaise eller bearnaise med børn. Mayonnaisen skal smage som den på tuben og bearnaisen skal smage som Knorr´s pulver-fis. Det er jo som regel det eneste, de kender. Men sådan smager de rigtige produkter ikke, og dette er som oftest en stor omvæltning for førstegangs-smagere af de rigtig rigtige madvarer og produkter. Så som denne “ketter”.

fullsizeoutput 138 | Domestic Science

Masser af gode og billige produkter. Det er faktisk billigt at lave hjemmelavet ketchup, da de fleste af tingene er gængse husholdningsting, som vi tit har på lager og kan hold sig i lang tid. Fx æblecidereddike eller tabasco. De koster et par kroner ja. Men du har til lang tid og de bliver nærmest ikke for gamle.

Derfor skal vi selvfølgelig lave disse produkter fra bunden, såvel i skole som hjemme, således vi selv kan tage stilling og vælge vores favoritter eller udvikle dem.

Dette er mit bud på en ketchup, som jeg lærte på Grundforløbet på kokkeskolen i tidernes morgen. Sidenhen har jeg justeret lidt på den med tiden, efterhånden som man får nye ideer og inspirationer.

Opskriften er med dåsetomater, da den er billig og økonomisk til skolebrug. Kan godt finde på at bruge en 300-400 g rigtige tomater ved hjemmebrug.

Og din burger bliver bare mere autentisk, når du kan sige, at du har lavet din egen ketchup – og mayonnaise.

Ketchup | Domestic Science

Hjemmelavet ketchup

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Samlet tid 1 time
Retter Syltning, Tilbehør
Køkken Global
Antal 1 Patentglas (ca. 0,5 liter)

Ingredienser
  

  • 1 ds hakkede tomater
  • 1 løg
  • 2 timiankviste (1 tsk tørret)
  • 2 fed hvidløg
  • 2 laurbærblade
  • 50 g brun farin
  • ½ tsk kanel
  • ½ tsk stødt allehånde
  • 1 æble
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk peber
  • ½ dl æblecidereddike
  • 3 dråber tabasco

Sådan gør du
 

  • Pil/skræl og hak løg, hvidløg og æbler groft.
  • Alle ingredienserne koges sammen i en gryde i ca. 30-40 minutter. De første 20 minutter må gerne være med låg på. Herefter kan låget fjernes og ketchuppen kan koge ind og blive tykkere.
  • Skold et patentglas. Bring 1 liter vand i kog og sænk patentglasset i gryden eller hæld det kogende vand over patentglasset i håndvasken.
  • Dernæst tages timiankvistene og laurbærbladene op. Du har nu nærmest en grov alternativ tomatsauce. Blend hele skidtet med en stavblender og sættes på køl. Du kan også lade være med at blende, hvis du gerne vil have en grov ketchup.
  • Kom nu din fine ketchup i rene glas. Fx patentglas. Sørg for at skolde glasset og skyl det i atamon.

Tip til opskriften

Ketchuppen skal opbevares på køl og den kan holde sig i ca. 1 måneds tid uåbnet. Den holder sig omkring 1-2 uger efter den er åbnet.

fullsizeoutput 139 | Domestic Science

Det hele samlet i gryden. Fire it up!

 

Med tiden kan du selv prøve at eksperimentere med din ketchup. Prøv for eksempel at skifte allehånde ud med chili, tabasco, karry, stjerneanis osv. mulighederne er mange. Men pas på med at blande for mange krydderier m.m. Så forsvinder den autentiske smag i ketchuppen og bliver til en eller anden rød sovs…

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide