- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.655
Nem og billig kage… Men skal den tilberedes som en piskede eller rørt dej?
Det bliver klassens udfordring i dag.
Vi skal eksperimentere med den piskede og rørte dej og håndmixeren. Håndmixeren skal bruges under alle omstændigheder i starten.
Vi tager udgangspunkt i nedenstående opskrift, som ligger op til en pisket dej. Hvor jeg har prøvet på at ligge nogle små ændringer ind, afhængig af hvilken dej, som eleverne ønsker at arbejde med.
Dejen til venstre er skilt og dejen til højre er en lækkert cremet og homogen masse. Skulle uheldet være ude og dejen skiller, når du kommer æggene i, kan du samle dejen med en lille smule mel, mens du pisker videre. Fortsæt derefter med at komme æggene langsomt i.
En 20 cm springform
100 sukker
50 g farin
4 æg
75 g hasselnødder
100 g groftrevne gulerødder
1 tsk vaniljesukker
100 g hvedemel
1 tsk bagepulver
2 tsk stødt kanel
1 dl rosiner
1 dl solsikkeolie eller 150 g smør
- Hak hasselnødderne fint i en minihakker.
- Skræl gulerødderne og riv dem groft.
- Bland hasselnødder, rosiner og gulerødder sammen i en stor skål.
- Bland hvedemel, bagepulver og kanel grundigt sammen, således at du får fordelt bagepulveret godt.
- Pisket dej: Pisk vaniljesukker, farin, sukker og æg til en tyk æggesnaps i en skål med en håndmixer.
- Rørt dej: Pisk smør, vaniljesukker, sukker og brun farin sammen til det er en helt ensartet og luftig smørcreme med en håndmixer. Nu skal du piske et æg i ad gangen.
- Sigt melblandingen ned i nødderne og gulerødderne. Bland godt.
- Vend nu æggesnapsen og melblandingen forsigtigt sammen med en dejskraber (eller smørcremen).
- Vend olien i dejen til den er ensartet (ved pisket dej).
- Smør en springform med olie og fordel dejen heri.
- Bag kagen ved 180° i ca. 30-35 minutter.
Mens kagen bager, gøres flødeostecremen klar.
Lad kagen køle af, inden flødeostcremen lægges på.
Flødeostecreme
½ tsk vaniljesukker
50 g flormelis
100 g flødeost
Saften fra ¼ citron
Lidt stødt kanel til at drysse og pynte med.
- Pisk vaniljesukker, flormelis og flødeost kort med en håndmikser.
- Vend citronsaften i og fordel den færdig på den afkølede kage.
Ooog så napper vi lige en lille si, og drysser med lidt stødt kanel.
Lidt forskellige takes på kagerne.
Brombær i ostecreme smagte godt, men bærene var for vandet, hvorfor det ikke var den stor succes. Men fed farve.
Kom dejen i muffinforme og du har lækre og svampede gulerodsmuffins.
Elevernes dom var, at smør og sukker (den rørte dej) fungerede bedst på dagen. Smørcremen gav en mega lækker og svampet konsistens. Dernæst gav smør en dybere og mere intens smag, end den piskede dej med sukker og æg. Dernæst faldet de to piskede kager sammen og blev meget kompakte. Smagen var ikke lige så intens som med smør og sukker. Men sukker og æg kombinationen kunne være pisket bedre sammen. Dernæst er der det økonomiske perspektiv, hvor at gulerodskagen med smør er dyrere end æg og sukker.
Vi er fan af smør + sukker;-)!
Velbekomme.