- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set3.989
Frikadeller, kartofler, brun sovs og rødkål. Mega danmarksk bliver det sgu ikke!
Vi laver den som i gamle dage, hvor kødet og kartoflen fylder mest på tallerkenen, men vi tager også en snak under spisningen, hvor vi kigger på, hvordan vi kunne gøre retten lidt mere “fornuftig” i forhold til nutidens kostanbefalinger.
Vi laver altid denne opskrift som en del af et forløb, hvor vi arbejder med dansk madkultur og jævneteknikker i 6. klasse. En god begynder ret i det varme køkken!
Læs mere om dansk madkultur her: Dansk madkultur
Frikadeller mit alles!
Christian SvaneForb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Samlet tid 50 minutter min
Retter Hovedret, Hverdagsmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Ingredienser
Frikadeller
- 400 g svine- og kalvefars
- 1 løg
- 2 spsk mælk
- 2 spsk hvedemel
- 1 æg
- 1/2 tsk salt
Rødkål
- 300 g rødkål
- 1 æble
- 1 løg
- 25 g smør
- 3-4 spsk æbleeddike
- 2 spsk ribsgelé
- 3-4 nelliker
- 2-3 enebær
- 1 dl vand
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk peber
Kartofler
- 12 kartofler
- 1 spsk salt
Sovs!
- Afkog fra frikadellepanden
- 4 dl kartoffelvand
- 1 svinebouillonterning (gerne 2-3 spsk okse- eller svinefond (helst fra flaske))
- 1 meljævning – 1/2 dl mel + 1 dl vand
- 1 dl fløde
- Lidt kulør til at justere farven på sovsen
Sådan gør du
Frikadeller
- Hak eller riv løget fint.
- Kom løg, fars, mælk, salt, peber og æg og rør godt rundt.
- Kom hvedemel i farsen. Røre, røre, røre.
- Smid noget plastikfolie over farsen, og sæt farsen i køleskabet i 15-30 minutter (meget gerne længere hvis tiden tillader). Så bliver den mere fast og krydderierne smager mere i gennem.
- Dyp en spiseske i et glas vand (se billede nedenunder), og form frikadellerne med en spiseske i hånden. Smid dem på en tallerken eller direkte på panden.
- Varm en pande op og kom fedtstof herpå. Frikadellerne steges i ca. 5 minutter på hver side ved mellemhøj varme.
Rødkål
- Snit kål og rødløg fint.
- Udkern og skær æblet i tern.
- Varm en gryde op til middelhøj varme og kom da smør på.
- Når smørret er varm, tilsættes rødløg. Svits et par minutter.
- Tilsæt æbletern og rødkål. Svits i 2-3 minutter.
- Knus enebærene med bladet på en kokkekniv.
- Tilsæt ribsgelé, salt, peber, æbleeddike, nelliker, enebær og vand.
- Skru blusset ned på lav varm, låg på gryden og lad rødkålen hygge sig i ca. 40 minutters penge. Se til gryden en gang imellem og rør lidt rundt heri. Efter ca. 40 minutter kan du lige smage rødkålen til med sukker og/eller ribsgelé.
Kartofler
- Skræl kartoflerne og kom dem i en gryde, hvor de dækkes af vand.
- Tilsæt salt.
- Kog kartoflerne til de er møre. Dette kan variere i forhold til størrelsen på dine kartofler. Men ca. 20-25 minutter vil ikke være helt ved siden af.
- Kontrollér dine kartofler. Efter de 20-25 minutter, skal du se til dine kartofler. Er de mon klar? Frem med en stegenål eller en gaffel. Stik en af disse i en kartofler. Hvis nålen/gaflen går let igennem kartoflen, er den max klar. Hvis du mærker en del modstand, lader du kartoflerne tilberede lidt endnu.
- Husk at gemme 4 dl kartoffelvand i en målekande.
Sovs!
- Efter stegningen af frikadellerne, holdes panden varm.
- Tilsæt kartoffelvand på panden og bring det i kog. Så får vi al den dejlige kødsaft og ruskomsnusk med i sovs. Oh yeah!
- Tilsæt meljævning (efter instruks på pakken og klassen). Rør i panden, når væsken koger, mens du pisker med et piskeris. Så jævnes sovsen og bliver tykkere.
- Tilsæt fløde. Det hjælper til en lidt mere cremet konsistens på saucen.
- Når sovsen har den tykkelse, som du gerne vil have, skrues der ned på lav varme.
- Smag til med bouillon, salt og peber.
- Juster sovsens farve med kulør, hvis du synes det.
Tip til opskriften
Det gode ved kogte kartofler er, at de kan holde sig varme i lang tid. Du kan med fordel hælde vandet fra kartoflerne og sætte dem på bordet, indtil frikadeller, rødkål og sovs er klar.
Velbekomme.