Fish N´chips, mushy peas & sauce tartare

IMG 5323 scaled | Domestic Science
  • Set
    1.187

Minifiskeforløb på 6. årgang. Tja, kan vel bruges som man vil ift. klassetrin. Men jeg bruger denne opskrift som intro til brugen af frysefisk. Gangen efter får jeg den legendariske Mystery box fra Meny i Skalborg med 5-7 forskellige ting og sager fra hawet. Læs mere her: Fiskedag med Kasper Fiskermand

Man skal ikke kimse af frysefisk.

Frysefisken bliver ofte indfrosset hurtigt på “fiskefærgerne” – ja det er nogle ordentlig sataner af nogle store kolosser nu om dage. Men en hurtig indfrysning sikrer en fornuftigt kvalitet i fisken.

Lets face it!

Der er sgu ikke mange skoler, ja alverdens borgere, som kan stå klar på stranden eller havnen og modtage den friske fisk. Så derfor skal eleverne selvfølgelig også introduceres til den fisk, som vi kan købe på frost i supermarkederne.

Og hvilken bedre måde, end klassiskeren Fish n´ chips?

Jeg holder øje med aviserne op til undervisningsgangen. Er der bud, kan jeg spare nogle kroner ved at handle et par uger inden? Fisken skal jo alligevel på frys. Jeg arbejder som regel med torsk, lys eller mørk sej. Men når alt kommer til alt, synes jeg bare det handler om at finde en lys og hvid fisk til dette. Tvivler på at en lyserød lakse vil være godt til formålet;-)

Her følger mit take på denne ret, som vi arbejder med i skolen, og hvor jeg prøver på at vise eleverne, at Fish n´chips ikke bare er junk eller fastfood. Vi kan sagtens gøre det til et hverdags måltid. Derfor mushy peas.

Here we go!

IMG 5327 | Domestic Science
Dejen beskytter, puffer og bliver sprød og luftig på fisken. Kartoflerne lavet lavet i ovnen for at gøre det hele lidt sundere.

 

Fish n´chips | Domestic Science

Fish N´chips, mushy peas & sauce tartare

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 35 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Samlet tid 1 time 15 minutter
Retter Hovedret, Hverdagsmad
Køkken Engelsk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Fish

  • 500-600 g torsk eller sej
  • 150 g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • tsk salt
  • ½ tsk peber
  • 2 dl mørk øl
  • 1 spsk ekstra hvedemel

Chips

  • 2-3 bagekartofler
  • 3-4 spsk solsikke- eller rapsolie
  • 1 spsk salt

Sauce Tartare

  • 1 dl mayonnaise
  • 2 spsk creme fraiche
  • ½ løg
  • ½ spsk dijonsennep
  • 1 hårdkogt æg
  • 2 spsk finthakket purløg
  • 2 drueagurker
  • 2 spsk kapers
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 spsk worchestershire sauce
  • ½ tsk salt og peber

Mushy peas

  • 200 g ærter
  • 2 dl vand
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 10 g smør
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk peber
  • Lidt frisk mynteblade

Sådan gør du
 

Fish

  • Bland alle ingredienserne (udentagen fisk) sammen i en skål = du har en god øldej! Du vil gerne have en lind pandekagedej. 
  • Skær fisken i ønsket størrelse og drys med lidt salt og peber.
  • Søg for at have varm olie i en gryde eller friture. 170 grader Celsius er the magic number på olien.
  • Drys lidt ekstra mel på fiskestykkerne lige inden du dypper dem i øldejen.
  • Kom meget forsigtigt fiskestykkerne i olien.

Chips med et twist

  • Skær skrællen af knoldsellerien og vask alle grøntsagerne godt.
  • Skær kartofler og knoldselleri i stave á ca. 1 x 1 cm. Det gør du ved at skære dem i skiver først. Herefter skæres skiverne i stave.
  • Kom grøntsagerne i en skål, efterhånden som de snittes. Tilsæt olie og salt.
  • Vende grøntsagerne på en bageplade og steg ved varmluft 200° grader Celsius til de er gyldne og sprøde, ca. 30 minutter. Vend i grøntsagerne hver tiende minut cirka.

Sauce Tartare

  • Lav evt. egen mayo. 
  • Kog æg hårdkogt. Køl det af i koldt vand, pil og hak fint.
  • Snit og hak løg, purløg, drueagurker og kapers.
  • Bland alle ingredienserne sammen i en skål.

Mushy peas

  • Snit løget og hvidløg fint.
  • Varm en pande op til middelhøj varme. På med lidt olivenolie.
  • Kom ærterne i panden, når denne er varm.
  • Tilsæt salt, peber, smør og finthakket løg og hvidløg.
  • Kom vand på ærterne. 
  • Når vandet er fordampet, smider du ærterne over i en skål, hvor du masser dem med en gaffel eller kartoffelmoser.
  • Hak myntebladene fint og drys over ærterne.

Tip til opskriften

Fisken er klar når den er gylden. Dette plejer at tage c. 3-5 minutter.
Sørg for at olien drypper godt og grundigt af fisken, når den tages op af olien. Enten med en hulske eller med kurven i frituren. Kom fiske på køkkenrulle. Den kan nemlig lige suge det sidste fedt.

Chips med et twist

Jeg bruger her knoldselleri, men persillerødder, pastinakker eller søde kartofler kan også sagtens anvendes. Hvad kan jeg få i supermarkedet, afgøre lidt valget af grøntsager.

Normalt skal chipsene selvfølgelig laves i frituren, men den har vi arbejdet med på det sidste, hvorfor vi ikke gør det med chipsene.

Chips i ovn = lidt sundere.

Vi skærer kartofler og selleri i stave (juilliene), vender i olie og drysses med salt. Kom dem på en bageplade med bagepapir i en ovn ved 180º varmluft i ca. 30-45 minutter = lidt sundere chips. Nej, de får ikke den klassiske pommes frites smag, som frituren giver – deraf chips med et twist.

 

IMG 5325 | Domestic Science
Den søde madkundskabslærer kunne måske finde på at købe lidt ketchup til eleverne. Jeg prøver på at lade være…

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide