- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.155
Boller op… Boller ned… Boller i min mave.
Det er lige om straks den tid, hvor gadens krudtugler kommer raslende. Eller gør de? For der er efterhånden ikke så mange traditioner omkring fastelavn i Danmark – ud over at bagerne bringer os alverdens fastelavnsboller. Så hvad med at kaste lidt fastelavnsboller i nakken på skiderikkerne? Altså i overført betydning…
Inden du hopper ombord i bageriet, skal du da selvfølgelig lige læse lidt om, hvad Fastelavn egentlig er.
Fastelavnsboller
Christian SvaneForb. tid 1 time t
Tilb. tid 15 minutter min
Samlet tid 1 time t 15 minutter min
Retter Bagning, Boller, Søde sager
Køkken Dansk
Ingredienser
Dejen
- 2 dl mælk
- 50 g gær
- 150 g smør (brug margarine, hvis du vil spare en skilling på madkundskabsbudgettet)
- 1 æg
- 5 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- ½ tsk kardemomme
- ½ tsk salt
- 450 g hvedemel
Creme
- 2 æggeblommer
- 3 spsk sukker
- 2 spsk majsstivelse
- 3 dl mælk
- 2 tsk vaniljesukker
Sådan gør du
Dejen
- Smelt smør/margarinen i en kasserolle.
- Kom smør/margarine og kold mælk i en skål og rør sammen.
- Tilsæt æg.
- Tilsæt og opløs gær, når mælk er lillefingerlun.
- Tilsæt salt, sukker, kardemomme og vaniljesukker.
- Tilsæt melet lidt ad gangen.
- Ælt dejen godt sammen – gerne ca. 5 minutter.
- Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time. I madkundskabsundervisning plejer jeg at sige så lang tid som muligt. Her bestemmer jeg som lærer et tidspunkt, hvor bollerne skal formes og dernæst efterhæve og bages.
Creme
- Æggeblommer, sukker, majsstivelse og vaniljesukker piskes sammen med en lille smule af mælken i en skål.
- Resten af mælken bringes i kog i en kasserolle.
- Tilsæt blandingen fra skålen i kasserollen.
- Bring blandingen i kog under konstant piskning og ved middelhøj varme. Pisk pisk for satan, således cremen ikke brænder på.
- Skru ned på jævn varme, under stadig piskning, varm videre i ca. 5 minutter, eller til at cremen er god tyk.
- Tag den af varmen og kom cremen i en skål/dyb tallerken. Lad cremen køle af – rør af og til.
Samling af hele skidteraset…
- Tænd din ovn på 225° over- og undervarme.
- Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem.
- Tilsæt evt. lidt af den restende del af melet. Dejen skal være til at arbejde med, uden at den klistrer til fingerne.
- Rul dejen ud til en firkantet plade (ca. 40 x 40 cm).
- Skær dejpladen igennem, så der bliver 16 firkanter. Firkanterne skal være ca. 10 x 10 cm. Så er der plads til cremen i midten uden at den smutter ud.
- Læg ca. 1 spsk creme på hver firkant.
- Saml dejen om fyldet til små “pakker”. Klem sammenføjningerne godt sammen så cremen ikke kan løbe ud.
- Form “pakkerne” til boller og stil dem med sammenføjningerne nedad på plader med bagepapir.
- Lad bollerne efterhæve tildækket i ca. 20 minutter.
- Bag bollerne midt i ovnen i ca. 10 minutter ved 225° over- og undervarme, og lad dem køle af.
God raslen.
Velbekomme.