- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set932
Det er jo bare en tååst… Men det er ca. verdens bedste!
Det hedder en Croque Monsieur. Og med et spejlæg på toppen = Croque Madame.
Forladt af hustru og børn, som er taget på bedsteforældreekskursion.
Så skal man da have nem herremad! Fancy fransk tååst med opbagt oste-sennepssauce. Umme umme.
Croque Madame
Christian SvaneForb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 25 minutter min
Samlet tid 35 minutter min
Retter Brunch, Hovedret, Måltider & madkultur
Køkken Frankrig
Antal 1 person
Ingredienser
- 2-3 skiver god skinke
- 2-3 skiver god ost (fx emmentaler, gruyere eller en mellemlagret dansk ost)
- 2 skiver godt brød – eller studenterversionen – toastbrød
- 1 spsk smør
- 1 spsk hvedemel
- 2 dl mælk
- 1-2 tsk dijonsennep
- 1 tsk fransk sødsennep. Jeg anbefaler French´s
- ½ tsk stødt muskatnød
- Lidt salt og peber
- 1 æg
Sådan gør du
- Tænd din ovn på 200℃ over- og undervarme.
- Smelt smørret i en gryde.
- Når smørret begynder at boble/bruse, tilsættes muskatnød og hvedemel og piske piske…
- Når mel og smør er blevet lidt fast i konsistensen, hældes mælken langsomt i, mens der piskes i gryden. Saucen vil nu begynde at blive tykkere. Tilsæt evt. lidt mere mælk, hvis du synes at saucen er for tyk.
- Osten tilsættes. Saucen skal gerne være godt tyk.
- Dijonsennep, salt og peber tilsættes.
- Smør brødet med lidt fransk sødsennep + en klat oste-sennepssauce. Husk ikke at bruge al saucen, da der skal lidt på toppen.
- Skinken osteskiver lægges på saucen på brødet. Og brød på toppen.
- Frem med bageplade og bagepapir og kom en god sidste klat sauce på toppen af din Croque Monsieur og sæt i ovnen ved 200º i 15-20 minutter. Her vil sauce gratinere og tage lækker farve og sprede lækre dufte i køkkenet.
- Mens Croque´n er i ovnen, kan du spejle et æg på en pande. Middel varme, en smule fedtstof og på med et æg. Lad ægget tilberede langsomt. Skal blommen være smilende eller skal ægget vendes? Et af livets store spørgsmål – og det er dit;-)
Tip til opskriften
Et anderledes take på croque´n =
Når du har samlet din Croque, kommer du en god klat smør på en varm pande og steger Croquen´ på begge sidder. Smørstegt brød smager bare fantastisk.
Herfra kan du kommer sauce på toppen. Skal ostesaucen gratineres, kan du give den en tur i ovnen eller give den en omgang med flammekasteren.
En god omgang salat ved siden af en Croque Madame. Det var min samvittighed, som sagde at det nok var bedst for mig.
Velbekomme.