- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set783
Fish N´chips er bare en super måde at lære børn at tilberede og spise fisk. Det er nemt og smager fantastisk.
Det er godt, når svigerfar agerer fiskepusher. Fra sit skiw i farevandene omkring Hanstholm bliver der pilket torsk som bare pokker. Og det giver heldigvis også et afkast i min retning.
Efter en tur på Skagen Fiskerestaurant med madklubben i sidste weekend, var motivationen for at lave egen Fish N´ chips høj. Og så er det altid en af mine faste opskrifter på madkundskabs undervisningsplanen. Man kan efterhånden altid finde hæderlig torskeloins eller lignende (lys sej, mørk sej eller kuller) i supermarkedernes frysere. Men friskfanget… Uhh det er lækkert.
4 Personer
Fish
600 g Torskefilet, eller lyssej, mørk sej eller kuller. Mulighederne er mange.
3 dl mørk øl
180 g mel
1 spsk majsstivelse
1 tsk bagepulver
2 tsk salt
Ca. 3 dl rasp
- Fishy: Skær fisken i gode tykke stykker. Ca. 6-7 cm i længden og 2-3 cm i bredden.
- Øldej: Kom øllet i en skål og sigt mel, bagepulver, majsstivelse og salt heri. Pisk til du har en ensartet og lind øldej.
- Gør en tallerken med rasp klar.
- Vend først fisken i øldejen herefter i raspen. Dejen må ikke løbe alt for let af fisken – dejen skal være lidt tyk. Hvis dejen er for tynd, kan du komme lidt mere mel i dejen.
- Varm din pande op til middelhøj varme. Når panden er varm, smider du lidt smør på panden og når smørret bobler og syder, smider du fisken på panden. Det er vigtigt at panden er godt varm, inden du smider fisken på, da den giver en god stegeskorpe.
- Steg fiskene på en middelvarm pande med smør. Ca. 2 minutter på hver side indtil paneringen er sprød og gylden. Dryp dem evt. af på køkkenrulle inden servering.
Alternativt kan du varme en frituregryde eller stor gryde med olie op til ca. 180º. Når olien er varm, tilberedes fisken i olien til den er gylden, ca. 3-4 minuttet.
Hvis du er i tvivl om kødet er helt tilberedt, kan du lave et lille snit i en enkelt fisk og se så efter om kødet er helt hvidt. Hvis det er det, er fisken klar.
N´Chips
Good old pommes – men med lidt rodfrugtfritter. Der er ikke meget grønt i fish n´chips, så et par rodfrugter i fritterne kan da gøre det hele bare lidt mere grønnere.
Jeg bruger her knoldselleri, men persillerødder, pastinakker eller søde kartofler kan også sagtens anvendes.
Mine rodfritter, er tilberedt i frituren, men du kan også sagtens lave dem i ovn = lidt sundere. Alternativt, kan kartofler og selleri skæres i stave (juilliene), vendes i olie og drysses med salt. Kom dem på en bageplade med bagepapir i en ovn ved 180º varmluft i ca. 30-45 minutter.
¼ knoldselleri
4 bagekartofler
1/2 l smagsneutral olie; solsikke- eller rapsolie
- Skær skrællen af knoldsellerien og vask kartofler og selleri godt.
- Skær kartofler og knoldselleri i stave á 1 x 1 cm. Det gør du ved at skære dem i skiver først. Herefter skæres skiverne i stave.
- Kog rodfrugterne i 10 minutter. Køl dem herefter af i koldt vand. Det er vigtigt, at de er kølet helt af, inden de steges i olie. Du risikerer, at de smuldrer i olien, hvis rodfrugterne er varme/lune. Køl dem godt af.
- Tænd frituren eller varm en gryde op med olie i. Kontroller at olien er varm nok, ved at stikke en kartoffel i olien. Hvis det syder og der samles bobler omkring kartofler, er der order-to-go!
- Steg rodfrugter til de er gyldne og sprøde. Stegetiden kan variere, alt efter frituregryde og normal. Mine chips fik ca. 10 minutter ved 190º.
Kom endelig ikke alle rodfrugterne i på en gang. Det vigtigste er, at der er plads til alle rodfrugterne. Bare lidt ad gangen.
Remouladedressing
2 drueagurker
4 spsk remoulade
2 spsk creme fraiche 18%
Lidt salt og peber
- Drueagurkerne hakkes fint.
- Alle ingredienserne blandes sammen i en skål.
Nåe ja, og har man lidt øldej tilovers, kan man da lige lave et par løgringe.
Til fish n chips skal man selvfølgelig have en god engelsk brown ale – eller et glas rød saft (børneversion).
Velbekomme.