- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.389
Slotsbageren er i følge migogaalborg.dk åbnet igen på Boulevarden! Det skal fejres!
Nårjysk dialægt kan forekomme…
Når man er fra Ållern´ aka Dobbelt AA, er det en del af den regionale indfødsretsprøve at vide, hvad og hvor Slotsbageren er i byen.
Kan man gøre det lige så godt som Slotsbageren? Næppe – men man kan altid lave en røvfuld chokoladeboller og planlægge sin næste tur til centrum af Ållern´.
Det specielle ved Slotsbagerens chokoladeboller er den luftige bolle med de enorme stykker chokolade. Chokoladen er ikke den vilde kvalitet, men der er masser af kærlighed i håndværket.
Chokoladeboller
Christian SvaneForb. tid 45 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Samlet tid 1 time t
Retter Boller, Brød
Køkken Dansk
Antal 12 styk
Ingredienser
- 25 g gær
- 75 g smør
- 2 dl kærnemælk
- 2 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk kardemomme
- 400 g hvedemel
- 100-150 g chokolade (gerne mere)
- 1 stk æg til pensling
Sådan gør du
- Smør smeltes i en kasserolle eller i mikroovn. Jeg gør altid dette i starten, således det ikke bliver for varmt, og man skal vente på at det køler af, da det kan ødelægge gærprocessen og hævningen heri.
- Kom kærnemælken i kasserollen med smørret og sørg for at væsken bliver lillefinger lun. Over i en skål.
- Smuldr gæren heri og tilsæt salt, kardemomme og sukker.
- Tilsæt halvdelen af melet og rør godt rundt.
- Hak chokoladen i grove stykker.
- Tilsæt de grove chokoladestykker. Det giver nogle sjovere chokoladelommer at støde på, når man bryder eller bider i bollen.
- Kom den resterende mel i lidt ad gangen, ind til dejen er glat og smidig. Den skal ikke klistre til dine fingrer. Det kan ske, at du ikke skal bruge alt melet.
- Når dejen er max klar, stilles den til hævning i ca. 30-60 minutter. I madkundskab kan det ske, at vi reducere hævetiden en smule, da vi kan blive lidt presset på tid. Bollerne bliver stadig gode, men hævetid kan noget!
- Tænd din ovn på 200º, over- og undervarme.
- Når bollerne stilles til efterhævning (i 30 minutter), er det en ekstra vigtig lille detalje, at boller placeres tæt sådan, at de vokser sammen og dermed hæver op ad ad i den sidste hævefase i selv bagningen. Det kan gøres i en bradepande.
- Bagetid: 13 minutter ved 200º, over- og undervarme til de har en gylden overflade.
Tip til opskriften
Til brug i undervisning kan det ske, at man er nødt til at reducere chokolademængden, da det ellers bliver en dyr omgang for madkundskabsbudgettet.
Og så er det altid godt med hjælpere i køkkenet. Men der forsvandt noget af chokoladen til bollerne… Hmm…
Velbekomme.