Boeuf Stroganoff a la Hr. Schwann

img 1270 1 | Domestic Science
  • Set
    1.246

Så fik jeg sat lidt ord på weekendens kokkerier.

Jeg fik rodet mig ud i en klassiker, Boeuf Stroganoff. Kød i fløde! Whats not to like!

Jeg brugte yderlår, som skal simre i et par timer. Men der er flere og flere kokke og madskribenter, som anvender “finere” udskæringer som fx oksefilet m.fl. Så behøves retten ikke at simre sååå lang tid.

Der skal nærmest ikke skyggen af grøntsager i en original Boeuf Stroganoff, hvilket gør den til lidt af en herreret. Men jeg synes nu, der skal grøntsager i.

Jeg lærte i mine unge dage på grundforløbet på kokkeskolen, at hvis man ændrer på de klassiske retter, kan man ikke kalde dem for deres originale navn. Derfor må jeg nu også skrive Boeuf Stroganoff a la Hr. Schwann, da jeg har puttet en masse grøntsager i gryden.

Jeg vil normalt servere en god kartoffelmos til Stroganoff´en, men prøve life med pommes frites til Boeuf Stroganoff. Så jeg lavede mine standard pommes frites. De er en sikker vinder!

img 1270 | Domestic Science

Boeuf Stroganoff

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Retter Hovedret, Måltider & madkultur
Køkken Russisk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 600 g skært oksekød, fx okse inderlår
  • 3 spsk paprika
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk friskkværnet peber
  • 200 g bacon
  • 1 rød peberfrugt
  • 2 løg
  • 3 gulerødder
  • 250 g champignons
  • 1 ds tomatkoncentrat
  • ½ liter piskefløde
  • 1 oksebouillonterning eller 2 spsk oksefond fra flaske
  • 2 dl rødvin
  • 25 g smør

Sådan gør du
 

  • Skær oksekødet i strimler på ca. 3-4 cm, kom i en skål og vend paprika, hvedemel, salt og peber heri.
  • Skær baconen i grove stykker (hvis ikke i tern).
  • Vask og rens champignons grundigt og skær dem i skiver.
  • Skræl og hak gulerødderne i skiver.
  • Snit løg og peberfrugt i fine tern.
  • Varm en gryde op til middelhøj varme og tilsæt bacon, når gryden er varm. Hvis baconen ikke har så meget fedt, kan du evt. tilsætte lidt fedtstof.
  • Når baconen er godt brunet af, tilsættes grøntsagerne og svitses godt af i 3-4 minutter.
  • Tøm gryden for bacon og grøntsager og tilsæt smør. Når smørret er smeltet, tilsættes oksekødet, som brunes godt af.
  • Når kødet er brunet godt af, vendes bacon og grøntsager retur i gryden.
  • I med rødvinen og lad den dampe af i 2 minutter, mens du rører i gryden.
  • Tilsæt tomatkoncentrat og vend rundt.
  • Tilsæt fløde og bouillon/fond.
  • Herfra skal gryderetten bare have lov at hygge sig ved lav varme i ca. 30-60 mimutter. Teknisk set er retten så godt som klar, da okseinderlår ikke skal tilberede så lang tid.

Tip til opskriften

Du kan bruge flere forskellige kødtyper til retten, men hvis du skifter væk fra okseinderlår, skal du være opmærksom på tilberedningstiden. Mere bindevæv i kødet = mere tilberedningstid. 

Jeg kan godt finde på at gemme et par ekstra skiver bacon, som steges sprøde og anvendes til at pynte retten. Dernæst giver det en dejlig crunch med den sprøde og tykke bacon. Den tykke bacon er noget dyre. Men det var nogle store og tykke skiver med stor overvægt af kød og ikke så meget fedt, som i de billigere pakker. 

Og så lige lidt ekstra lynstegte grøntsager i form af bønner eller ærter.

img 1269 | Domestic Science

En god kraftig australsk Shiraz i glasset, og du er godt kørende…

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide