- 17. november 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set922
Oh dear lord!
Dette er nok den bedste marmelade ever – til alle mænd – for alle ved jo, at bacon er mandens bedste ven!
Dette er en umamibombe uden lige! Røget og saltet bacon møder søde karamelliseret løg, et stænk kraftig bourbon og en dejlig syre fra æblecidereddiken.
For et stykke tid siden, var jeg til fødselsdag på Cafe Vesterå i Aalborg. Her så jeg en Umami burger på menuen. Umami? Det lød spændende. Men hvorfor umami? Med småt kunne der læses lidt om indholdet i burgeren, hvor jeg fandt det magiske ord “Bacon marmelade”.
Jeg var solgt og måtte bare have den. Den kan varmt anbefales. Men man kan jo ikke altid gå på cafe. Så til dagens burger, har jeg kigget lidt på, hvad der kunne være sjovt i sådan en baconmarmelade.
“…jeg fandt det magiske ord “Bacon marmelade”.
Jeg er generelt fan af mad, som kan laves i god tid sådan, at man har tid til at slappe af med gæsterne eller bare at have tid til sig selv og familien lige op til serveringstidspunktet. Det giver en dejlig ro, hvor der bliver hygget om maden og selskabet.
Det er en lille fræk bandit til en burger eller hotdog, som giver et anderledes pift. Og så er den ikke specielt tidskrævende.
Baconmarmelade
Christian SvaneIngredienser
- 8 skiver bacon
- 50 g sukker
- 1 dl æblecidereddike
- 2 spsk bourbon whisky
- 1 kvist timian (eller 1 tsk)
- ½ tsk paprika
- ½ tsk chilipulver eller Cayennepeber
- 1 tsk peber (gerne friskkværnet)
- ½ tsk salt
Sådan gør du
- Steg baconen sprødt. Af med den og på noget papir.
- I mens baconen steger, snittes løget i den ønskede form. Jeg har valgt fine skiver, men man kunne også hakke løgene i fine tern.
- Når baconen er taget af panden, smides løgene i baconfedtet. Svits dem i 2-3 minutter, inden du skruer ned på middel varme.
- Tilsæt sukker, paprika og chilipulver, røre, røre, røre, indtil det er opløst i løgene.
- I med æblecidereddiken og rør igen igen.
- Tilsæt bourbon, timian, salt og peber.
- Tilbered løgene i baconfedtet i ca. 10 minutter ved middelvarme. De karamelliserer på den helt dejlige måde. Lad den boble svagt, indtil det bliver lidt sirupsagtig.
- Grovhak baconen. Tilbage med den dejlige bacon! Lad hele moletjavsen småsimre og boble i 15 minutter, mens du lige kæler og røre for marmeladen i ny og ny. Det bliver godt, hvis væsken kan få en konsistens, som minder en smule om sirup.
Server den varm og/eller kom den på glas; sæt den på bordet. Selskabet eller familien skal nok tage for sig. Marmeladen kan også sagtens stå og hygge på lavt blus på komfuret, mens du laver al den anden mad.
Jeg har valgt en rustik og grov konsistens i marmeladen. Man kan også sagtens blende marmeladen. Det gjorde jeg med resterne.
Skulle der være nogle rester af marmeladen, kan den gemmes på glas og anvendes som en pesto-agtig-ting på brød.
Velbekomme.