- 22. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set962
Den her æbleskiveopskrift er tiltænkt noget, der kunne minde og den æbleskive, som du kan købe i supermarkederne – bare lavet fra bunden…
Det er en rigtig nem opskrift, hvor eleverne rigtig kan komme til at lære at betjene æbleskivepanden og lære vendeteknikken med æbleskiven. Dernæst er opskriften også god til at lave en decideret “æbleskive”. Altså en æbleskive, som blive dyppet i dejen og stegt på pande eller i friture – ligesom man gjorde med den helt gamle originale æbleskive. Siden hen har æbleskiven nemlig udviklet sig en helt del. Prøv fx: Æbleskiver med gær – oldschool style. Dog skal det siges, at den helt gamle æbleskive ikke blev lavet med nedenstående ingredienser. Men tilberedningsmetoden på pande eller i friture er en sjov vinkel at tage med, hvis I er i gang med et æbleskiveforløb. Jeg arbejder på en lidt mere autentisk “æbleskive”-opskrift, hvor vi bruger netop de ingredienser, som blev brugt i gamle dage. Altså hvor en skive af æble blev dyppet i en dej og stegt. Den tilgår… Måske først til næste jul;-)
Prøv også at komme lidt forskellige ting ind i æbleskiver. Æbleternet kunne være en mulighed eller et stykke chokolade eller Nutella, måske marcipan? Eksperimenter! Hvis du dropper sukkeret, kan du sågar ændre fyldet til røget fisk eller skinke.
Æbleskiver med æblekompot
Christian SvaneIngredienser
Æblekompot
- 25 g smør
- 1 æble
- 20 g sukker
- 2 dl vand
- Skallen fra en kvart økologisk citron
Æbleskiverne
- 200 g hvedemel
- ½ tsk salt
- 20 g sukker
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsj vaniljesukker
- 4 æg
- 2 ½ dl kærnemælk
- 25 g smør
- Citronskal fra en 1/2 citron
Sådan gør du
Æblekompot
- Smelt smørret i en kasserolle.
- Riv citronskallen af den kvarte citron på den fine side af et råkostjern.
- Fjern kernehuset på æblet. Skær æblerne i små tern.
- Kom æbletern, 20 g sukker og vand i en kasserolle. Bring langsomt i kog og lad dem simre til æbleternene er møre.
- Hæld væsken fra blanding i en kande og stavblend det hele i kasserollen eller en stavblenderkande, når æblerne er møre. Hvis mosen er lidt tyk, kan du tilsætte lidt mere væske og blende videre.
Æbleskiverne
- Smelt smørret i en kasserolle.
- Bland hvedemel, salt, vaniljesukker, sukker, citronskal og kardemomme i en skål.
- Del æggene i blommer og hvider.
- Pisk æggeblomme og kærnemælk sammen i en skål.
- Rør æggeblommeblandingen og smeltet smør i melet.
- Pisk æggehviderne stive og vend dem i dejen med en dejskraber.
- Kom en sprøjtepose i en kande og kom dejen i sprøjteposen.
- Varm æbleskivepanden op og kom lidt smør i hvert hul.
- Fyld hullerne helt op med dej og kom efter 1 minut lidt æblekompot i hver. Ca. 1 tsk æblekompot i hver æbleskive.
- Vend æbleskiverne en kvart omgang med to tandstikker, når dejen begynder at sætte sig i kanten. De må gerne være lidt flydende i midten.
- Hold æbleskiverne lune i ovnen og servér drysset med flormelis.
Prøv også at dyppe skiverne af æbler i dejen og steg dem på en pande i smør. Alternativt i en frituregryde, hvis vi skal tilberede dem, som i helt gamle dage. Læs mere om: Æbleskivens flugt over komfuret.
Velbekomme