IMG 7045 scaled | Domestic Science
  • Set
    98

Indledning

”Jeg glæder mig i denne tid. Nu falder julesneen hvid. Så ved jeg, julen kommer”.

Sådan begynder den berømte børnebog ”Peters jul”. Bogen handler om jul og alt det, som man kan glæde sig til ved denne årstid. Julen og traditionerne ved denne årstid har ændret sig på mange punkter, men det er stadig det samme vi glæder os til: Gaverne, sneen, hyggen og samværet med familien og ej at forglemme; maden!

Men hvordan er alle disse traditioner og glæder ved julen blevet til?

Læs mere om Julens traditioner her. 

fullsizeoutput c9 | Domestic Science

Èn af de traditioner som er værd at holde i hævd, er arbejdet omkring æbleskiver!

For det er superhyggeligt at lave æbleskiver med familien. Det er en aktivitet, hvor familien kan samles om komfuret og hygge med at komme dejen i hullerne på panderne, mens der vendes på livet løs. 

Og så smager de hjemmelavet æbleskiver altså bare bedre end butikkernes frosne æbleskiver – som by the way, ikke har meget med en æbleskive at gøre…

Æbleskiver er bare indbegrebet af dansk jule-madkultur!

For de fleste af os er julen forbundet med mange traditioner. Der skal koges klejner, bages æbleskiver, kagedåserne skal fyldes med småkager, og vi skal have gløgg.

Julemad har altid haft en speciel plads i danskernes hjerter og maver. I alle de danske hjem, fattige som rige, har man altid prøvet at gøre julemaden mere festlig og overdådig end hverdagsmaden.

Mange af de retter, som vi stadig spiser til jul og til tider tager for givet, var i gamle dage festmad eller fin mad, som man spiste ved særlige lejligheder eller julehøjtiden. Et godt eksempel herpå er æbleskiven.

Æbleskiver kan i dag fås i kæmpe frostposer med 50 stk. i supermarkederne. Du kan nemt tage en pose æbleskiver op af fryseren, komme dem i ovn eller mikroovn og 20 minutter senere kan du så få æbleskiver til din eftermiddagskaffe med flormelis og syltetøj.

I madkundskab gør vi det old school. Her skal vi tilbage til de gamle dyder. Jeg har fået lidt hjælp af Le Creuset til min undervisning. Så her kan vi arbejde med de klassisk gode støbejernspander. Og ja, det tager længere tid og er mere møgsommeligt at lave sine egne æbleskiver. Men hyggen og samværet omkring æbleskivebagningen og ej at forglemme, smagen, er bare fantalastisk!  Jeg kan kun anbefale at kaste sig ud i selv at lave æbleskiverne.

En æbleskive med æble i…

Du har måske en ide om, hvorfor og hvordan æbleskiven har fået sit navn.

En gang var der æbler i… Bum, længere er den sådan set ikke.

Men hvad du sikkert ikke ved, er at æbleskiverne i 1700-tallet bestod af rigtige æbler skåret i tykke skiver. Efter at man havde taget kernehuset ud af de skrællede æbler og skiveskåret dem, dyppede man skiven i dej og kogte den i afklaret smør. En sand kaloriebombe i nutidens samfund.

Senere kom der en ny måde at lave æbleskiver på. Æbleskiverne blev lavet af skivede æbler dyppet i dej og stegt på en pande. Den gang havde æbleskiverne ikke de fine og ens former, som du kender fra frostposerne i dag. Det var forskellige former, som de fik, og det var straks et større arbejde at fremstille 50-100 æbleskiver til en familiesammenkomst. Denne gamle udgave af æbleskiver er heller ikke så udbredt i dag, men kendes stadig på den sønderjyske ø Als, som stegte æbleskiver.

I starten af 1700-tallet begyndte man også at lave æbleskiver i særlige æbleskivepander. Æbleskiverne blev på denne tid brugt som festmad, fx omkring fastelavn, eller som en dejlig sød dessert. Når man virkelig skulle have fest, bagte man af det fineste hvedemel man havde.

img 1639 3 scaled | Domestic Science
Æbleskiver in the making.
Et stykke æble eller en lille klat æblemos ned i æbleskiver. Det er oldschool!

På landet havde man ikke råd til det fine mel, så man bagte sine æbleskiver af rugmel eller sigtemel, hvilket gjorde dem noget grovere, end vi i dag er vant til.

Æbleskiver betegner i dag en dansk delikatesse, hovedsageligt bestående af en pandekagedej, som via stegning i en æbleskivepande bliver formet til kugler. Man nyder dem lune og får normalt flormelis, syltetøj og evt. et glas gløgg hertil.

Fremstillingen af æbleskiver med en æbleskivepande tager relativt lang tid. Det er sikkert også det hårde lange arbejde, som har gjort dybfrosne æbleskiver så populære. På trods af sit navn indeholder æbleskiver i dag typisk ikke æbler.

Ordet ”æbleskive” er således bibeholdt, selvom man ikke længere tilsætter nogen form for æbler. Men prøv at komme et æbletern ind i en æbleskive, inden du vender den på panden. Det giver en dejlig friskhed til æbleskiven.

Hvad mon æbleskivens flugt over komfuret bringer i fremtiden?

Måske den kommer på en sifonflaske?

Intro til panden og teknikken bag

I dette afsnit får du lidt insiderviden om æbleskivepanden og et på gode råd til, hvordan du vender dine æbleskiver. 

Æbleskivepanden

img 1641 | Domestic Science
Æbleskivepander fås i flere størrelser og kvaliteter. Jeg har arbejdet med disse fine æbleskivepander fra Le Creuset, men billigere modeller kan også gå an. Du kan således nemt anskaffe dig en billig æbleskivepande til 200 kr. pr. styk. Den gør det ganske fint til madkundskab.

En æbleskivepande er en særlig pande til stegning af æbleskiver. Panden har et antal halvkugledeformede fordybninger (typisk 7). Fordybningerne i den opvarmede pande smøres med smør/stegemargarine, hvorefter du knalder din æbleskivedej i. Efter nogle minutter kan æbleskiverne vendes og endeligt undersøges med et bagepind om de er færdige.

Æbleskivepanden er oftest lavet i støbejern, hvilket giver en helt kanonje varmefordeling  og sprødhed – som jeg ikke mener du kan købe dig til eller lave i æbleskivejern. Smag og behag. Dernæst holder æbleskivepanden i støbejern forevigt.

Guide til æbleskivebagning

Det er ikke raketvidenskab at lave æbleskiver, men hvis du ikke tænker dig om, står hurtigt med brændte æbleskiver og en hulens masse rengøring af panderne!

Her får du en lille guide til at anvende din æbleskivepande, når din dej er klar:

1.Klargør et fad eller en tallerken til færdigstegte æbleskiver, to tandstikker eller gafler, en pensel og fedtstof (stegemargarine på flaske er nem at arbejde med) ved dit komfur. 

2.Varm din æbleskivepande op til næsten middelhøj varme (6 på et 9-trinskomfur).

Når panden er varm, pensles hullerne med smør/margarine godt op på kanterne. 

Fordel dejen i hullerne. Her kan du med fordel komme dejen i en kande, hvorfra du kan hælde i hullerne på panden. 

Sifon aebleskiver | Domestic Science
Lige i dette tilfælde fyldes hullerne med en sifonflaske.

3.Vendetid af æbleskiverne = så snart at dejen er fordelt i hullerne, finder du to tandstikker eller gafler frem. 

Vend/trak æbleskiverne i kvart omgang op ad hullerne hele vejen rundt. Ja, der er dej som flyder ud af hullet og ned i panden. No worries!

tempimagegftt5q | Domestic Science
Det vigtige i denne del af teknikken er egentlig bare, at du kan vende æbleskiven. Dette afhænger af hvornår dejen “slipper” panden og kan vendes. Som du kan se på billedet her, kan dejen vendes, men der er ikke så megen afbagning på æbleskiven. Det kommer…

4.Lidt mere venderi = så snart du har vendt alle dine æbleskiver en kvart omgang, skal du “lukke” æbleskiverne ved at vende dem en kvart omgang mere. 

Pres forsigtigt æbleskivernes sprøde topkant ned, således æbleskiven bliver lukket. Det er ikke altid at disse samlinger bliver så fine i starten, men de skal nok blive nogenlunde fine, efterhånden som du træner teknikken flere gange. 

tempimagehyy0go 1 | Domestic Science
Hvis panden er godt varm, kan du godt regne med at det går hurtigt! Men det giver også et godt flow i æbleskivebagningen. Bedst som du har vendt en omgang, skal du vende igen fra start.

5.Afbagning af æbleskiverne sker, når æbleskiver er helt vendt og lukket. Midten kan nemlig godt være lidt flydende endnu. 

IMG 7045 | Domestic Science
Det kan ske at vendingen af æbleskiverne går lidt for langsom, når der er kommet gang i panden. Så kan det ske, at du får nogle små “UFO-formet” æbleskiver. Men øvelse gør mester – og æbleskive-vending er ingen undtagelse.

6.Måske ovntid. Hvis du laver mange æbleskiver, kan du med fordel tænde en ovn på 50 grader over- og undervarme. Så kan du smide æbleskiverne heri, når de er stegt på panden. 

En tidrejse med æbleskiver

Som du nok har læst, har æbleskiven udviklet sig gennem tiden. 

Her følger tre opskrifter, hvoraf den ene kan anvendes til flere typer af æbleskiverne gennem tiden. 

Her finder du tre opskrifter, som kan afprøves på klassen. 

Aebleskiver | Domestic Science

Æbleskiver med æblekompot

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 55 minutter
Retter Bagning, Dessert, Kage
Køkken Dansk
Antal 20 styks

Ingredienser
  

Æblekompot

  • 25 g smør
  • 1 æble
  • 20 g sukker
  • 2 dl vand
  • Skallen fra en kvart økologisk citron

Æbleskiverne

  • 200 g hvedemel
  • ½ tsk salt
  • 20 g sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 4 æg
  • 2 ½ dl kærnemælk
  • 25 g smør
  • Citronskal fra en 1/2 citron

Sådan gør du
 

Æblekompot

  • Smelt smørret i en kasserolle.
  • Riv citronskallen af den kvarte citron på den fine side af et råkostjern.
  • Fjern kernehuset på æblet. Skær æblerne i små tern.
  • Kom æbletern, 20 g sukker og vand i en kasserolle. Bring langsomt i kog og lad dem simre til æbleternene er møre.
  • Hæld væsken fra blanding i en kande og stavblend det hele i kasserollen eller en stavblenderkande, når æblerne er møre. Hvis mosen er lidt tyk, kan du tilsætte lidt mere væske og blende videre.

Æbleskiverne

  • Smelt smørret i en kasserolle. 
  • Bland hvedemel, salt, vaniljesukker, sukker, citronskal og kardemomme i en skål.
  • Del æggene i blommer og hvider.
  • Pisk æggeblomme, smeltet smør og kærnemælk sammen i en skål.
  • Rør æggeblommeblandingen og smeltet smør i skålen med melet.
  • Pisk æggehviderne stive og vend dem i dejen med en dejskraber.
  • Kom en sprøjtepose i en kande og kom dejen i sprøjteposen.
  • Varm æbleskivepanden op og kom lidt smør i hvert hul.
  • Fyld hullerne helt op med dej og kom efter 1 minut lidt æblekompot i hver. Ca. 1 tsk æblekompot i hver æbleskive.
  • Vend æbleskiverne en kvart omgang med to tandstikker, når dejen begynder at sætte sig i kanten. De må gerne være lidt flydende i midten.
  • Hold æbleskiverne lune i ovnen og servér drysset med flormelis.

Tip til opskriften

Æblekompot kan undlades, hvor du så skærer små æbletern, som kommes i æbleskiverne, inden de lukkes i æbleskivepanden. 

Prøv også at dyppe udkernet skiver af æbler i denne dejen.

Herefter steges de “reelle æbleskiver” i smør eller flydende stegemargarine på en pande. 

Sifon aebleskiver | Domestic Science

Sifon æbleskiven

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 40 minutter
Retter Bagning, Jul
Køkken Dansk
Antal 20 styk

Værktøj

  • 1 æbleskivepande
  • 1 sifonflaske
  • 1 N2O-patron til sifonflasken pr. portion

Ingredienser
  

  • 150 g hvedemel
  • 3 tsk sukker
  • ½ tsk bagepulver
  • ¼ tsk salt
  • ½-1 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • 1 æg
  • dl mælk
  • 1 spsk frisk citronsaft
  • 20 g smør
  • Lidt smør eller flydende margarine til stegning

Sådan gør du
 

  • Forvarm ovnen til 75 grader Celsius, over- og undervarme.
  • Smelt smørret i en kasserolle.
  • Si hvedemel i en stor skål, tilsæt mælk og pisk sammen med en håndmixer.
  • Pisk de resterende ingredienserne i skålen til du har en ensartet pandekage-agtig dej.
  • Hæld dejen i en sifonflaske, og lad med én sifonpatron og ryst et par gange.
  • Varm din æbleskivepande op til middelhøj varme.
  • Pensl hullerne i æbleskivepanden med margarine/smør og sprøjt dejen i panden, således ca. halvdelen af hullet er fyldt. Når æbleskiven har sat sig efter et par minutter, vendes æbleskiverne en kvart omgang, inden du sprøjter en god spiseske mere dej i hvert hul – og vender æbleskiverne en kvart omgang mere.

Tip til opskriften

Efterhånden som æbleskiverne bliver færdige, kan du komme dem i et ildfast fad med stanniol over i ovnen. 

img 1640 | Domestic Science

Æbleskiver med gær – Old school style

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 50 minutter
Retter Bagning, Jul
Køkken Dansk

Værktøj

  • 1 æbleskivepande

Ingredienser
  

  • 400 g hvedemel
  • 4 tsk sukker
  • ½ tsk vaniljesukker
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • ½ liter mælk
  • 3 æg
  • 25 g gær
  • Lidt rigtig smør til stegning

Sådan gør du
 

  • Lun mælk i en kasserolle.
  • Kom mælk i en stor skål.
  • Del æggene i blommer og hvider. Gem hviderne i en skål.
  • Kom gær, sukker, vaniljesukker, æggeblommer og kardemomme i mælken. Rør godt rundt.
  • I med melet lidt ad gangen. Du vil gerne have en konsistens i dejen a la pandekager.
  • Stil dejen lunt i 15-20 minutter.
  • Skræl og skær små tern af æblerne, ca. 1 x 1 cm pr. tern. Alternativt kan du koge dem til mos. Mosen kan sprøjtes ind i æbleskiven vha. en sprøjtepose.
  • Lige inden bagningen piskes æggehviderne luftige og vendes i dejen med en dejskraber.
  • Din æbleskivepande varmes godt og grundigt op til middelhøj varme.
    Jeg har fået anskaffet nogle  lækre Le Creuset-banditter, hvor støbejernet har en helt genial varmefordeling = god stegning af æbleskiverne (eller hvad end du måtte lave heri).
  • I hvert hul hældes nu lidt smeltet smør i. Hullet fyldes med dej. Brug en sauceske til at fylde i panden.
  • Når æbleskiverne begynder at tage lidt brun farve, presser du lige et æbletern i æbleskiven (se billedet neden under), og vender dem en kvart omgang med en gaffel, tandstik eller en spiseske. Bag dem lysebrune på den anden side.

Tip til opskriften

Det kommer jo nok til at tage lidt tid det her…
Så tænd din ovn på 100º og smid æbleskiverne ind i ovnen på en bageplade med bagepapir.

Lærervejledning

Dette forløb er tiltænkt en enkelt undervisningsgang, hvor eleverne får lidt baggrundsviden om madkulturen og historien bag æbleskiven. 

De får også en guide til, hvordan de kan arbejde med æbleskiverne og venderiet heraf.

Tanken bag forløbet er at lave en buffet med æbleskiver, hvor eleverne præsenterer deres æbleskiver for hinanden i slutningen af lektionen.

Herefter kan der smages på de forskellige typer æbleskiver.

 

En lektionsplan… 

Kunne se således ud…

Eleverne introduceres til dagens program.

Læreren fortæller om afsnittet “Indledning” og kommer med lidt baggrundsviden om julen og mad i Danmark generelt. 

Herefter læses afsnittet “Æbleskiver er bare indbegrebet af dansk jule-madkultur”. Her får eleverne lidt indsigt i æbleskiven udvikling som fødevare, og hvordan tilberedningsteknikkerne har udviklet sig over tid. 

Jeg plejer at lave en fordeling af de tre typer af æbleskiver, hvoraf gruppen med Æbleskiver med æblekompot også kan prøve af vende hele æbleskiver i dejen, som kan steges på en pande med fedtstof. 

Hvis I vil eksperimentere, kan alle grupper reelt set prøve at gøre dette med deres eje, for således at se, hvad der sker med æbleskiverne. 

En anden mulighed er, at grupperne selv vælger en opskrift gangen inden, således der handles hertil (= mindre madspild). Og så bliver der bare hygget med æbleskivebagning. 

Forløbet kan også strækkes over flere undervisningsgange, hvor der så arbejdes med en type æbleskive pr. undervisningsgang. Men der vil være en risiko for at eleverne vil finde dette trivielt – desto mindre I bare elsker æbleskiver. Men en ting er sikkert; de vil få teknikken ind under huden.

Læringsmål

Fødevarebevidsthed:

Eleven har viden om råvaregruppers fysisk-kemiske egenskaber.

Madlavning:

Eleven har viden om køkkenredskaber, arbejdsprocesser samt fagord og begreber i en opskrift.

Måltid og madkultur:

Eleven har viden om måltidsanledninger.

Eleven har viden om mad- og måltidskulturer.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide