- 21. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.055
I madkundskab 8. klasse kalder vi holdet for Kitchen Science & Mysteries efter den gode franske kemiker og madentusiast Hervé This. Eleverne skal med andre ord introduceres til alverdens mysterier, læse og/eller høre herom. Vi dykker ned i kemien i maden, og teknikker, mekanikker og metodikker med de mange forskellige køkken og madlavningsredskaber. I dag skal vi arbejde med grillen. Og hvad bedre på en grill, end en god burger?
Men en god burger er ikke bedre end sit sidekick i bollen.
Her får du en opskrift på en tomatrelish, som er et godt og anderledes alternativ til ketchuppen i burgeren.
Har du en god kugle eller gasgrill, vil du sagtens kunne lave relish´en i grillen. Men netop tomatrelish´en som tilbehør, smider jeg i ovnen. I mens klargøres bøffer, boller, løg, drueagurk osv., hvor grillen så kommer ind i billedet.
Til et par burgers.
2-3 store tomater
1 rødløg
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
2 spsk rørsukker
2-3 kviste frisk timian
2 spsk æblecidereddike
½-1 tsk groft salt
½-1 tsk friskkværnet peber
- Skær tomater ud i tern.
- Skær løg og hvidløg i tern og bland med tomater, løg, olie, rørsukker og eddike i et ovnfast fad.
- Bag i 45-60 minutter, mens du røre lidt undervejs. Gerne hver 10-15 minut. Så fordamper og karamellisere væsken stille og roligt.
- Smag til med salt og peber.
Du kan med stor fordel lave denne opskrift i større mængder, hvis du har mange tomater. Bare have et skyllet og skolde glas klar, om smid resterne heri.
Nå ja, og en eventuel burger…
Du har selvfølgelig klargjort en bøf og en burgerbolle (find opskrift her).
Skær er par drueagurker og løg i tynde skiver. Det giver en god syrlighed og power i burgeren.
Klar gør 1-2 skiver cheddarost pr. mand.
Til burgeren tager du:
400 oksefars
1 spsk ketchup
1 tsk salt og peber
1 skvæt tabasco
1 tsk paprika
1 tsk sennepspulver
1 spsk balsamico
- Bland alle ingredienserne sammen og lad gerne farsen hvile i 30-60 minutter.
- Form dine bøffer og steg dem på grillen.
- Når bøfferne er færdigstegte, smider du lige en skive cheddarost oven på, fjerner bøfferne fra den direkte varme/slukker grillen (ved gasgrill) og lader bøfferne hvile i 2 minutter. Så smelter osten dejligt omkring bøfferne.
Nå ja, en lille anekdote… Du skal ikke spise denne burger + en Nibe-guffer (læs: stor is som fås på Nibe havn), for dernæst at løbe 13-14 km hjem til Svennern´. Det kan ikke lade sig gøre. Er lidt for stor en jubeloptimist til tider…
Velbekomme.