- 21. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.111
Kartoflen er en stor del af den dansk madkultur. Derfor synes jeg også det er vigtigt at kunne lave en masse tilberedninger med kartofler. Det behøver ikke altid at være kogt kartofler eller pommes frites.
Kartoflen er teknisk set en rodfrugt. Lige som du sikkert kender gulerødder, rødbeder, pastinakker og knoldselleri.
Men kartoflen er ikke så populær som tidligere. Kartoflen har et højere indhold af stivelse ift. andre rodfrugter. Derfor regnes den ernæringsmæssigt ikke for en grøntsag i disse helsetider. Vægten er blevet et større problem i disse tider, og her er stivelse bl.a. en til til mange kulhydrater. Kulhydrater kan i kroppen omdannes til fedt ved stort indtag i løbet af en dag. Derfor bliver kartoflen ofte gjort lidt til en syndebuk. Jeg tror på , at kunsten er at sammensætte en ret/menu, hvor der er masser af grøntsager til kartoflen og kødet. Fordi kartoflen er sgu dejlig på alle mulige måder!
I denne tid står den på kartoffeltema på sjette årgang i madkundskab. Derfor laver vi et overdådigt kartoffelbord, hvor vi laver kartofler på alle mulige måder. Inden da, ser vi lige den legendarisk til om Den heldige kartoffel. Klassefilm!!! Jeg linker lige til Youtube her.
4 personer
1 kg Kartofler.
Lidt oregano. Andre krydderier kan anbefales.
Olivenolie til at smører kartoflen i.
Salt og peber.
- Tænd din ovn på 200º varmluft.
- Skræl kartoflerne.
- Tag to skærebræt frem. Placer kartoflen mellem skærebrætterne og skær i kartoflen med en halv millimeters mellemrum – eller så tyndt som du kan.
- Pensl kartoflen med olivenolie og kom den på en bradepande med bagepapir.
- Drys med salt, peber og oregano.
- Bag kartoflen i ca. 45 minutter.
Hvis kartoflerne tager meget farve, kan du skifte til normal over-/undervarme i ovnen.
Velbekomme.