fullsizeoutput 161 | Domestic Science
  • Set
    2.190

Sund fastfood!

Vi starter lige med en Liverpool-joke…

Liverpool FC´s motto er: “You’ll never walk alone“.

Hørt på asiatisk restaurant i Liverpool efter Liverpool FC´s nederlag til Swansea (bundproppen i Premier League). Jürgen Klopp kommer nedslået ind på en asiatisk restaurant og spørger: “Can I get wok-food here?” “No, sir, you neve wok alone, you have Klopp-sandwis“.

Kredit til brugeren Prins Felix på Bold.dk

Vi arbejder i tiden med sundhed i madkundskab. Wok er hurtig og sund mad. Eller det vil sige, at det er jo et spørgsmål om, hvad du gør det til. Hvis du har en fornuftig skæreteknik, kan du snitte og hakke grøntsagerne nemlig snappy. Der skal bare snittes en masse fine strimler, og du får rigelig med mulighed for at træne det her. Strimler egner sig nemlig godt til nok, da de tilberedes hurtigt. Og nok er om nogen en hurtig lynstegning.

Wok er en dejlig måde at få knaldet en masse grøntsager sammen på. Du kan få grøntsager, kød og sauce i en og samme gryde. Hertil lidt ris eller nudler – eller du kan helt undlade risene og nudlerne.

Om sundhedsforløbet. Vi tæller kalorier i tiden vha. appen Myfitnesspal. Hvad indeholder kål, gulerødder, bambus og peberfrugt? Mineraler, vitaminer og energier. Dette kan eleverne bl.a. finde informationer om her.

At koge ris

At koge ris er egentlig ret simpelt, men tiderne ændre sig fra sort til sort og producent til prodecent. Derfor, læs altid grundigt bagsiden af risposen. Så kan du nemlig koordinere kogningen af risene med den resterende mad.

I dagens tilfælde, kan I godt starte med at sætte risene over, og dernæst klargøre alle andre ting. Specielt brune ris skal have en del tid i gryden.

Note: Ris kan holde sig lune i et godt stykke tid. Så lav dem bare i god tid. Når de er tilberedt, sætte de på bordet på en bordskåner. Ready to serve.

 

Wok | Domestic Science

Wok

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 45 minutter
Retter Fastfood, Hovedret, Hverdagsmad
Køkken Asiatisk
Antal 2 personer

Ingredienser
  

  • 150 g kyllingeinderfilet
  • ½ dåse bambusskud
  • ½ rød peberfrugt
  • spidskål
  • 2 gulerødder
  • 1 forårsløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk soyasauce
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk oystersauce
  • 3 spsk raps- eller solsikkeolie
  • ½ tsk salt og peber
  • Evt. 1 dl vand

Sådan gør du
 

  • Skær kyllingekødet i fine og tynde strimler.
  • Skær den røde peberfrugt i fine strimler.
  • Skræl og skær gulerødder i fine stave (julienne).
  • Snit kålet fint.
  • Vask og hak forårsløget groft. Gem toppen af forårsløget til pynt. Det skal bare snittes fint og drysses over til sidst.
  • Kom soyasauce, sambal oelek og oystersauce i en skål.
  • Lad en wok eller stegepande blive godt varm – skru op på middelhøj varme (på trin 7 af 9). Lad olien blive varmet godt op i wok´en.
  • Svits kyllingestrimler, drys salt i, ca. 2 minutter.
  • Tilsæt gulerødder, forårsløg og peberfrugt og svits i yderligere ca. 1 minut.
  • I med bambusskudene. Rør, rør og vend…
  • Pres hvidløget i wok´en.
  • I med soyasauce, sambal oelek og oystersauce.
  • Tilsæt kål og drys med lidt peber – vend godt rundt.
  • Tilsæt evt. en dl vand. Så får du lidt sauce til retten.

 

img 2940 | Domestic Science

Her ser du en omgang økologiske brune ris, som skal tilberede i 30-35 minutter + 5 minutters hvile.

Her ser du nogler økologiske basmatiris, som kun har en samlet tilberedningstid på 22 minutter. 

img 2941 | Domestic Science

Her ser du nogler økologiske basmatiris, som kun har en samlet tilberedningstid på 22 minutter. 

fullsizeoutput 157 | Domestic Science

Vi har ingen wok I undervisningen, men en ganske almindelig sliplet pande funker fint.

fullsizeoutput 158 | Domestic Science

Eleverne kan for alvor arbejde med forskellige udtryk i anretningen af wok-mam.

fullsizeoutput 159 | Domestic Science

Eleverne kan for alvor arbejde med forskellige udtryk i anretningen af wok-mam.

 

Tilbehør:

Brune ris eller nudler.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide