- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.400
Den her er en god en at have i rygsækken, når du flytter hjemme fra. Nemt, billigt og mega lækker.
En vegetarret (hvis du er til sådan noget…), som kan få et kødæderpræg med lidt ristet bacon eller pancetta (hvis du er mere til sådan noget…).
Normalt skal der ikke peberfrugt i en klassisk Arrabbiata, men jeg synes nu det er godt med lidt ekstra grøntsager. Så kommer der lidt mere gods og “sundhed” i retten. Ja, du kan jo bruge din fantasi og spæde til med alle de grøntsager, du nu en gang kan lide.
I madkundskab veksler vi mellem gruppe, parvis og individuelt arbejde. Eleverne skal prøve at samarbejde i større og mindre grupper, og de skal også prøve at stå på egne ben i køkkenet. Her er Penne all´ arrabbiata en god individuel ret, da den er overkommelig og billig for et madkundskabsbudget.
Opskriften er opsat til en familiestørrelse, da det giver mest mening ift. mængder og den størrelse af retten, du normalt vil lave. Jeg gemmer altid evt. rester til madpakken dagen derpå. Win-win-situation.
Mine elever står i faste køkkener (grupper + en fast makker). Disse byttes rundt i løbet af skoleåret. Hele gruppen finder tingene frem jf. nedenstående liste af ingredienser, og fordeler dem ligeligt mellem hinanden. Og det er så det eneste samarbejde, der er denne undervisningslektion. Nu er de på egen hånd.
Orv ja, lidt praktisk om chili…
Der findes alverdens forskellige chilier. Tommelfingerregel: Jo mindre, jo stærkere. Chilikernerne kan være meget stærk. Disse kan/skal du undgå eller udnytte i retten. Tilsæt et par stykker, hvis du er glad for det stærke. Modsat giver vel sig selv. Undgå altid hinderne (det hvide inden i) i chili- og peberfrugter, da det er bitter.
Sidste vigtige råd om chilier. Vask dine hænder grundigt, når du har arbejdet med chilier! Rør ikke dig selv i ansigtet eller andre sarte steder, da det kan brænde ualmindelig meget. Dette skyldes den kemiske forbindelse, som hedder capsaisin.
Hvis I har tiden til det, kan det være fedt at lave retten med hjemmelavet pasta. Find opskrift her: Pasta – all´uovo.
Penne all´ arrabiata
Christian SvaneIngredienser
- 300 g pasta penne
- 3 spsk olivenolie
- 1 løg
- 1 peberfrugt
- 2-3 fed hvidløg
- ½-1 chili (juster efter dit chilitemperament)
- 1 ds hakkede tomater
- 1-2 spsk balsamico
- 1 lille håndfuld revet parmesan
- Lidt salt og peber (tilsmagning)
Sådan gør du
- Hak løg, chili, hvidløg og peberfrugt fint.
- Varm en kasserolle op og kom olivenolien heri.
- Svits løg, chili, hvidløg og peberfrugt 3-4 minutter.
- Tilsæt balsamico.
- I med de hakkede tomater og lad retten småboble i 20-25 minutter.
- Smag til med salt og peber.
- Kog dine Penne jf. posens anvisninger. Aftal med din makker, at I laver dem sammen = mindre opvask.
- Kom din del af pastaen over i kasserollen med din tomat/chilisauce og vend rundt heri.
Tip til opskriften
Kom en god portion på en flot tallerken og drys med revet parmesan og evt. lidt finthakket basilikum eller timian. At servér!
Elevopgave til retten
Denne opgave er en individuel skriftlig opgave, som afleveres til læreren i Google-drev inden denne undervisningsgang. Det er således en lektie. Og det er også adgangsbilletten til madlavningen. Opgaven skal altså være lavet for at man kan få lov til at gå igang med madlavningen! Ved manglende opgaveaflevering bliver man tilskuer til madlavning…
Du skal løse nedenstående opgaver.
Opret et dokument i din Google-drevmappe for frugt og grønt i madkundskab.
Indsæt nedenstående opgaver som titler i dokumentet.
Svar på spørgsmålene som er opsat lige som et prøveoplæg.
Den praktiske del:
- Du skal lave et måltid til en studerende med få penge (læs: Penne all Arrabbiata).
- Du er flyttet hjemmefra, pengene er få, men du skal have mad på bordet. Du skal lave et lækkert, vegetarvenlig og billigt måltid til den fattige studerende (læs: Penne all Arrabbiata). Beskriv hvorfor dette er et godt og billigt måltid.
Den mundtligt teoretiske del:
- Du skal oplyse, hvilke madlavningsteknikker du har anvendt i opskriften.
- Du skal gøre rede for, hvorfor Penne all Arrabbiata er et godt vegetarmåltid. Altså hvad er vegetarvenlig og godt i retten og hvorfor?
- Hvilke udviklingsmuligheder ser du i Penne all Arrabiata? Altså hvordan tænker du opskriften kunne blive bedre (krydderier, kød grøntsager, og hvilke og hvorfor?)?
- Kan du nævne andre måltider, som du tænker du være vegetarvenlige og billige til en studerende?
Velbekomme.