- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set904
Vi gik lige i retromode her hjemme – og så er det også godt at spare lidt op til en skiferie. Så hvad havde vi i skabene???
Dåsetun, som kan holde sig for evigt!
Så tunmousse lå lige til højrebenet på ugens madplan.
Tunmousse er så taknemmelig og nem en ret, da de fleste af ingredienserne altid er at finde i hutten… Vi har da altid lige et eller andet salat i grøntskuffen i køleskabet, ikke…? Vi har da også næsten altid creme fraiche, smør og løg i hytten… Citronen kan måske knibe. Måske du har den der plastikcitron, som kan holde sig for evigt. Jeg siger det ikke til nogen…
Jeg synes tunmousse har godt af at blive lavet i nognelunde god tid. Så kan moussen rigtig sætte sig og få den der lidt gammeldaws “jelly-agtige”konsistens. Men er der knald på, kan den også laves lige op til spisetid. Så blive den bare ikke fast i konsistensen. Jeg laver den gerne lige, når jeg kommer hjem fra arbejde. Så slapper vi af lige op til spisningen.
Tunmousse
Christian SvaneIngredienser
- 3 dåser tun i vand
- 50 g smør
- 1 dl creme fraiche 18 %
- 2 spsk mayonnaise
- 1 spsk citronsaft
- ½ løg
- 1 tsk salt
- ½ tsk peber
Sådan gør du
- Hæld vandet fra tunfisken. Tunen moses groft med en gaffel i en stor skål. Du behøves ikke være speciel grundig. Det hele blendes alligevel lige om lidt.
- Snit det halve løg fint og smid det ned til tunen.
- Del det blødgjorte smør i mindre stykker og tyr det i skålen sammen med salt, creme fraiche, mayonnaise og citronsaft.
- Kom tunmousse i din ønskede form. Læg et stykke plastikfolie over formen og sæt på køl. Alternativt kan du lægge plastikfolien ned i en skål, spring- eller rugbrødsform og fyld tunmoussen i den. Så kan du fadanrette tunmoussen for selskabetskiver.
- Lad tunmoussen trække så lang tid som muligt. Gerne flere timer, men den er også fin til familien, som skal have noget lynhurtigt mad. Så opnår du bare ikke så meget moussekonsistens.
Tip til opskriften
Rød Dressing
Verdens nok letteste fisk- og skaldyrsdressing…
Jeg kan huske at have skruet en masse rød dressing sammen, mens jeg var i kokkelære på Park Hotel. Her blev der satme langet mange rejecocktails over disken. Og den her bandit er en rejecocktail og tunmousse´s bedste ven!
Rød dressing
Christian SvaneIngredienser
- 4 spsk creme fraiche
- 2 spsk ketchup
- 1-2 skvæt tabasco
- ½-1 fed hvidløg
- ½ tsk salt
- ½ tsk peber
Sådan gør du
- Alle ingredienserne blandes sammen i en skål og stilles på køl ind til servering.
Tip til opskriften
Ristet rugbrød
4 Skiver god Rugbrød.
2-3 spsk Solsikke- eller rapsolie til stegning.
- Varm en stor pande godt op til middel-høj varme.
- Kom olien på panden. Der skal være et tyndt lag olie på hele panden.
- Når olien er varm, lægges rugbrødet forsigtigt på panden. Rist rugbrødet sprødt på begge sider; ca. 2-3 minutter på hver side.
Efter stegning, lægges rugbrødet på køkkenrulle på en tallerken. Køkkenrullen suger det værste olie.
Rugbrødet må godt blive koldt. Så du kan lave det i god tid. Rugbrødet skal tilføre noget sprødhed og den lækre bitre maltsmag. Umme umme.
Tilbehør
Lidt romainesalat (hjertesalat).
En håndfuld cherrytomater.
Lidt skiveskåret agurker.
Lidt gulerødder, hvor du skræller dem i tynde sprøde strimler med en kartoffelskræller.
Velbekomme