Surdejsboller
  • Set
    1.305

Vi har haft gang i et lille fermenteringsforsøg i form af en surdej. Eleverne har passet dejen i en uge, og nu skal vi prøve at bage med surdej.

Vi snyder lidt, da vi tilsætter lidt gær. Så når vi at bage i løbet af lektionen. Næste gang prøver vi, at knalde dejen sammen dagen inden. Så arbejder brødet kun med de mikroorganismer, som dejen tilfører, og ikke nogen tilsat gær.

Surdejen bidrager heldigvis med en masse smag og aroma.

Jeg arbejder dog på et forsøg med de elever, som har lyst, hvor de kan komme op i madkundskab og røre deres dej sammen dagen inden. Så sætter vi dejen i køleskab, hvor den koldhæver natten over. Hvad sker der så med bageværket? Vi får nemlig et helt andet resultat.

IMG 6561 | Domestic Science
Her er surdejsbollerne bagt på bagestål, hvilket giver en helt anden bolle, end ved at bage på normal bageplade.

 

Surdejsboller

Surdejsboller

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 1 time 25 minutter
Retter Bagning, Boller, Fermentering, Madlavning
Køkken Dansk

Ingredienser
  

  • 3 dl vand
  • 75 g surdej (som er fodret, aktiv og klar til bagning)
  • 10 g gær
  • 1 tsk honning
  • 1 tsk groft salt
  • 250 g hvedemel
  • 100 g fuldkornsmel

Sådan gør du
 

  • Tænd din ovn på 230º varmluft. Lad en bageplade eller bagestål stå derinde og blive varm.
  • Kom vand, surdej, gær, honning og groft salt i en skål og rør det hele sammen.
  • Tilsæt fuldkornsmel.
  • Tilsæt lidt hvedemel af gangen og rør til dejen er fri for klumper. Ælte, ælte, ælte.
  • Lad dejen hæve i 30-45 minutter. Eller så lang tid som muligt i en madkundskabslektion.
  • Drys mel på køkkenbordet og hæld dejen ud af skålen med en dejskraber.
  • Skær forsigtigt boller ud af dejen. Du skal passe på ikke at ødelægge luftboblerne undervejs.
  • Fortsæt proceduren indtil du har fyldt bagepapiret med boller
  • Tag den varme bageplade ud af ovnen og træk forsigtigt bagepapiret med bollerne over på den
  • Sæt pladen i ovnen og bag bollerne i 10 min, hvorefter du skruer ned til 200 grader varmluft og bag dem i yderligere 10-15 min

Tip til opskriften

Prøv også at sætte et ildfast fad i bunden af ovnen og kog lidt vand i en kasserolle. Når du kommer bollerne i ovnen, kan du hælde det kogende vand i fadet, lukke ovnen og tage tid. Tag det ildfaste fad ud af ovnen efter de første 10 minutter. Hvad sker der med bollerne, når du har damp i ovnen? Du vil sandsynligvis opleve nogle boller, som hæver mere. De sidste 10-15 minutter vil dine surdejsboller tage mere farve.
Når du tager bollerne ud skal de være mørke og gyldne. De er bedre, hvis de får lidt farve, da det gør dem sprødere udenpå og mere fugtige indeni.

fullsizeoutput 931 1 | Domestic Science
Vi gjorde det til et lille forsøg, at prøve en masse forskellige teksturer af på dejen, inden den skulle hvile. Alle smagte godt og var rigtig fine, men vidt forskellige bageresultater.

fullsizeoutput 930 1 | Domestic Science

fullsizeoutput 92e 1 | Domestic Science

fullsizeoutput 935 1 | Domestic Science

Velbekomme.

visbanner | Domestic Science

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide