Fastelavnsboller med creme

Fastelavnsboller | Domestic Science
  • Set
    1.167

Boller op… Boller ned… Boller i min mave.

Det er lige om straks den tid, hvor gadens krudtugler kommer raslende. Eller gør de? For der er efterhånden ikke så mange traditioner omkring fastelavn i Danmark – ud over at bagerne bringer os alverdens fastelavnsboller. Så hvad med at kaste lidt fastelavnsboller i nakken på skiderikkerne? Altså i overført betydning…

Inden du hopper ombord i bageriet, skal du da selvfølgelig lige læse lidt om, hvad Fastelavn egentlig er.

fullsizeoutput 1cf | Domestic Science

 

Fastelavnsboller | Domestic Science

Fastelavnsboller

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 1 time 15 minutter
Retter Bagning, Boller, Søde sager
Køkken Dansk

Ingredienser
  

Dejen

  • 2 dl mælk
  • 50 g gær
  • 150 g smør (brug margarine, hvis du vil spare en skilling på madkundskabsbudgettet) 
  • 1 æg
  • 5 spsk sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk kardemomme
  • ½ tsk salt
  • 450 g hvedemel

Creme

  • 2 æggeblommer
  • 3 spsk sukker
  • 2 spsk majsstivelse
  • 3 dl mælk
  • 2 tsk vaniljesukker

Sådan gør du
 

Dejen

  • Smelt smør/margarinen i en kasserolle.
  • Kom smør/margarine og kold mælk i en skål og rør sammen.
  • Tilsæt æg.
  • Tilsæt og opløs gær, når mælk er lillefingerlun.
  • Tilsæt salt, sukker, kardemomme og vaniljesukker.
  • Tilsæt melet lidt ad gangen.
  • Ælt dejen godt sammen – gerne ca. 5 minutter.
  • Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time. I madkundskabsundervisning plejer jeg at sige så lang tid som muligt. Her bestemmer jeg som lærer et tidspunkt, hvor bollerne skal formes og dernæst efterhæve og bages. 

Creme

  • Æggeblommer, sukker, majsstivelse og vaniljesukker piskes sammen med en lille smule af mælken i en skål.
  • Resten af mælken bringes i kog i en kasserolle.
  • Tilsæt blandingen fra skålen i kasserollen.
  • Bring blandingen i kog under konstant piskning og ved middelhøj varme. Pisk pisk for satan, således cremen ikke brænder på.
  • Skru ned på jævn varme, under stadig piskning, varm videre i ca. 5 minutter, eller til at cremen er god tyk.
  • Tag den af varmen og kom cremen i en skål/dyb tallerken. Lad cremen køle af – rør af og til.

Samling af hele skidteraset…

  • Tænd din ovn på 225° over- og undervarme.
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem.
  • Tilsæt evt. lidt af den restende del af melet. Dejen skal være til at arbejde med, uden at den klistrer til fingerne.
  • Rul dejen ud til en firkantet plade (ca. 40 x 40 cm).
  • Skær dejpladen igennem, så der bliver 16 firkanter. Firkanterne skal være ca. 10 x 10 cm. Så er der plads til cremen i midten uden at den smutter ud.
  • Læg ca. 1 spsk creme på hver firkant.
  • Saml dejen om fyldet til små “pakker”. Klem sammenføjningerne godt sammen så cremen ikke kan løbe ud.
  • Form “pakkerne” til boller og stil dem med sammenføjningerne nedad på plader med bagepapir.
  • Lad bollerne efterhæve tildækket i ca. 20 minutter.
  • Bag bollerne midt i ovnen i ca. 10 minutter ved 225° over- og undervarme, og lad dem køle af.

 

img 3013 | Domestic Science
Lidt skæv udrulning af dejen, men det er ikke verdens undergang. Lækre fastelavnsboller på vej.
fullsizeoutput 1cc | Domestic Science
Saml dejen om fyldet til små “pakker”. Klem sammenføjningerne godt sammen så cremen ikke kan løbe ud.
fullsizeoutput 1ce | Domestic Science
Form “pakkerne” til boller og stil dem med sammenføjningerne nedad på plader med bagepapir.
fullsizeoutput 1d1 | Domestic Science
Og så lige en lille glasur på toppen, når bollerne er kølet af, og så er du også kørende!

God raslen.

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide