9aab3154 a1b5 4a5a a239 c68f713d6898 1 201 a 1 | Domestic Science
  • Set
    4.013

Frikadeller, kartofler, brun sovs og rødkål. Mega danmarksk bliver det sgu ikke!

Vi laver den som i gamle dage, hvor kødet og kartoflen fylder mest på tallerkenen, men vi tager også en snak under spisningen, hvor vi kigger på, hvordan vi kunne gøre retten lidt mere “fornuftig” i forhold til nutidens kostanbefalinger.

Vi laver altid denne opskrift som en del af et forløb, hvor vi arbejder med dansk madkultur og jævneteknikker i 6. klasse. En god begynder ret i det varme køkken!

Læs mere om dansk madkultur her: Dansk madkultur

 

67e2abe7 e049 4aaa ae80 ae12754f4b4c 1 201 a | Domestic Science
Sovs og kartofler! Det bliver ikke mere ærkedansk, selv om diverse helsebølger har masser af andre anbefalinger. Ooog der er nok noget om snakken. Men derfor kan du godt lære at lave denne klassiker – og så lige spæde til med lidt flere grøntsager.

Frikadelleformning | Domestic Science

Frikadeller | Domestic Science

Frikadeller mit alles!

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 50 minutter
Retter Hovedret, Hverdagsmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Frikadeller

  • 400 g svine- og kalvefars
  • 1 løg
  • 2 spsk mælk
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 æg
  • 1/2 tsk salt

Rødkål

  • 300 g rødkål
  • 1 æble
  • 1 løg
  • 25 g smør
  • 3-4 spsk æbleeddike
  • 2 spsk ribsgelé
  • 3-4 nelliker
  • 2-3 enebær
  • 1 dl vand
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peber

Kartofler

  • 12 kartofler
  • 1 spsk salt

Sovs!

  • Afkog fra frikadellepanden
  • 4 dl kartoffelvand
  • 1 svinebouillonterning (gerne 2-3 spsk okse- eller svinefond (helst fra flaske))
  • 1 meljævning – 1/2 dl mel + 1 dl vand
  • 1 dl fløde
  • Lidt kulør til at justere farven på sovsen

Sådan gør du
 

Frikadeller

  • Hak eller riv løget fint.
  • Kom løg, fars, mælk, salt, peber og æg og rør godt rundt.
  • Kom hvedemel i farsen. Røre, røre, røre.
  • Smid noget plastikfolie over farsen, og sæt farsen i køleskabet i 15-30 minutter (meget gerne længere hvis tiden tillader). Så bliver den mere fast og krydderierne smager mere i gennem.
  • Dyp en spiseske i et glas vand (se billede nedenunder), og form frikadellerne med en spiseske i hånden. Smid dem på en tallerken eller direkte på panden.
  • Varm en pande op og kom fedtstof herpå. Frikadellerne steges i ca. 5 minutter på hver side ved mellemhøj varme.

Rødkål

  • Snit kål og rødløg fint.
  • Udkern og skær æblet i tern.
  • Varm en gryde op til middelhøj varme og kom da smør på.
  • Når smørret er varm, tilsættes rødløg. Svits et par minutter.
  • Tilsæt æbletern og rødkål. Svits i 2-3 minutter.
  • Knus enebærene med bladet på en kokkekniv.
  • Tilsæt ribsgelé, salt, peber, æbleeddike, nelliker, enebær og vand.
  • Skru blusset ned på lav varm, låg på gryden og lad rødkålen hygge sig i ca. 40 minutters penge. Se til gryden en gang imellem og rør lidt rundt heri. Efter ca. 40 minutter kan du lige smage rødkålen til med sukker og/eller ribsgelé.

Kartofler

  • Skræl kartoflerne og kom dem i en gryde, hvor de dækkes af vand.
  • Tilsæt salt.
  • Kog kartoflerne til de er møre. Dette kan variere i forhold til størrelsen på dine kartofler. Men ca. 20-25 minutter vil ikke være helt ved siden af.
  • Kontrollér dine kartofler. Efter de 20-25 minutter, skal du se til dine kartofler. Er de mon klar? Frem med en stegenål eller en gaffel. Stik en af disse i en kartofler. Hvis nålen/gaflen går let igennem kartoflen, er den max klar. Hvis du mærker en del modstand, lader du kartoflerne tilberede lidt endnu.
  • Husk at gemme 4 dl kartoffelvand i en målekande.

Sovs!

  • Efter stegningen af frikadellerne, holdes panden varm.
  • Tilsæt kartoffelvand på panden og bring det i kog. Så får vi al den dejlige kødsaft og ruskomsnusk med i sovs. Oh yeah!
  • Tilsæt meljævning (efter instruks på pakken og klassen). Rør i panden, når væsken koger, mens du pisker med et piskeris. Så jævnes sovsen og bliver tykkere.
  • Tilsæt fløde. Det hjælper til en lidt mere cremet konsistens på saucen.
  • Når sovsen har den tykkelse, som du gerne vil have, skrues der ned på lav varme.
  • Smag til med bouillon, salt og peber.
  • Juster sovsens farve med kulør, hvis du synes det.

Tip til opskriften

Det gode ved kogte kartofler er, at de kan holde sig varme i lang tid. Du kan med fordel hælde vandet fra kartoflerne og sætte dem på bordet, indtil frikadeller, rødkål og sovs er klar.
 

d27c3b04 6065 4918 8d1d cdd8bb69ff3c 1 201 a | Domestic Science
Så er vi nognelunde i mål med en god gammel klassiker. Jeg kunne nok godt finde på at smide lidt flere grøntager på tallerkenen.

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide