- 9. september 2024
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set292
Så er vi endnu en gang kommet til de opbagte dej. Vi kan også kalde den for en Choux-dej, hvis du lige vil have den til at name-droppe og lyde klog;-)
I 7. klasse arbejder mine elever altid med profiteroles, mens vi i 8. klasse arbejder med Eclairs.
Det er der et utal af måder at gøre det på. Her får du den måde, vi gør det på i madkundskab. En relativ nem, billig og overskuelig måde at arbejde med den afbagte dej på.
Eclair
Christian SvaneForb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 25 minutter min
Samlet tid 45 minutter min
Retter Bagning, Dessert, Madlavning
Køkken Fransk
Antal 10 styks
Værktøj
- 2 sprøjteposer
- 1 stor (1 cm bred) og lille tylle (tyndt hul)
Ingredienser
Vandbakkelse
- 150 g vand
- 100 g smør
- 150 g hvedemel
- 150 g æg (regn med 3 M æg)
- 1 tsk sukker
- 1 knsp salt
Vaniljecreme
- 4 dl mælk
- 100 g sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 4 spsk majsstivelse
- 3 æggeblommer
Sådan gør du
Vandbakkelse
- Tænd din ovn på 210° over- og undervarme.
- Kom vand, salt, sukker og smør i en kasserolle og varm op til lige under kogepunktet.
- Når vandet er godt lun, tages kasserollen af blusset og du tilsætter alt melet. Rør nu godt rundt med en dejskraber, indtil dejen har samlet sig til en klump.
- Stil gryden tilbage på blusset, og varm dejen op ved middel varme under konstant omrøring med dejskraberen. Rør i ca. 2 minutter, og så skal dejen samle sig og slippe grydens sider
- Flyt dejen fra den varme kasserolle over i en plastikskål, og lad den køle lidt af til den måler en temperatur på ca. 60℃.
- Frem med de 3 æg. Slå æggene ud i en skål og pisk sammen imens dejen køler af.
- Når dejen er kølet af, tilsættes æggene i ét ad gangen. Dejen skal være så fast, at du kan køre en finger igennem, og så bliver dejen stående. Den skal ikke flyde sammen.
- Kom en lagkagetyl i en sprøjtepose og kom dejen heri.
- Frem med en bageplade med bagepapir. Sprøjt dejen ud i aflange stænger 6-8 cm i længden.
- Si lidt flormelis ud over dejen.
- Bag i ovnen ved 190° i 25-30 minutter. De skal tage lidt farve, da dette viser vandbakkelsens sprødhed. Husk ikke at åbne for ovnen under bagning, da du ellers risikere at dine profiteroles falder sammen. Åben ovnen langsomt, da der kommer en masse damp. I nogle ovne, kan vandbakkelserne godt tage farve hurtigere, hvorfor du skal holde meget øje med dine vandbakkelser. Hvis de har taget megen farve, kan du blive nødt til at tage dem ud før tid eller justere temperaturen.
- Tag kagerne ud af ovnen og lad dem køle helt af på en rist. Du kan med fordel prikke 1-2 huller i bunden af hver kage. Så dampen kan slippe ud (= forhindre, at kagerne falder sammen) + vi bruger hullerne til at sprøjte fyldet ind i kagen.
Vaniljecreme
- Del 3 æg i æggeblommer og æggehvider.
- Kom mælk, i en gryde, og bring i kog.
- Pisk sukker, vaniljesukker, æggeblommer og majsstivelse i en skål.
- Pisk mælken i skålen.
- Kom mælken tilbage i gryden og varm blandingen op ved middel varme. Du skal røre i cremen hele tiden, således den ikke klumper. Cremen skal tykne.
- Tag nu cremen af varmen, og lad den afkøle ved et åbent vindue eller i køleskabet.
Tip til opskriften
Lun 1 dl fløde i en glasskål i en mikroovn og hak 100 g chokolade. Kom chokoladen i en skål og hæld fløden over. Rør sammen til en glat og blank creme.
Nu kan du dyppe toppen af dine eclairs i chokoladecremen.
Når dine eclairs er færdigbagte, slukker du ovnen og åbner ovnlågen på klem i 10 minutter. Dette hjælper til at dine profiteroles ikke kollapser og falder sammen.
Tag dine eclair ud, og lad dem køle af. Lad vandbakkelserne køle af på en bagerist.
Når banditterne er kølet af, kan du begynde at fylde dem.
Velbekomme