Laktoseintolerant

laktose
  • Set
    1.001

Vi arbejder med laktosebegrebet i forbindelse med et forløb om madmæssig mangfoldighed.

Her skal vi se nærmere på, hvad vi skal være opmærksomme på, hvis vi skal lave mad til en person, som er laktoseintolerant.

Det kræver at vi har en smule indsigt i laktose, og hvordan det nedbrydes og omsættes i kroppen.

 

Hvad er laktoseintolerant?

Laktose er et mælkesukker, som vi finder i mælkeprodukter. Laktose skal nedbrydes i dine tarme, så din krop kan optage næringen fra mælken/mælkesukkeret. Dette kræver et enzym, som hedder laktase. Og dette enzym er der menensker som mangler eller har få af i tarmene.

Når en person er laktoseintolerant, er det fordi, at han/hun mangler dette enzym i kroppen til at nedbryde laktosen, hvilket giver en masse ubehag, irritation og smerter til følge.

 

laktose
Tegningen viser, hvordan laktose nedbrydes eller ikke kan nedbrydes i tarmen, hvilket giver personen en hulens masse problemer og potentielle følgevirkninger.

 

Som det kan ses i figuren, kan tarmen til venstre fordøje laktose. Uden at det skal blive en kemi- eller biologitime, går laktase ind og kapper/nedbryder laktosen i to dele. Laktose består nemlig af to sammenhængende sukkermolekyler. Det kan tarmen ikke fordøje, hvorfor laktase skal kappe de to molekyler over til enkelte sukkermolekyler. Så kan tarmen nemlig optage dem. Vi kan også sige, at de bliver hakket i mindre stykker, så kroppen så kan optage dem.

I figuren til højre mangler laktase (eller det er tilstede i små mængder), hvilket resulterer i at mælkesukkeret ikke bliver fordøjet eller delvist. Dermed begynder der en bakteriel forgæring i tarmene, hvilket danner luft, mælke- og eddikesyre. Det kan give rumlen, mavesmerter og diarré. Vi kan kalde det for en uønsket fermentering i kroppen. Ubehageligt!

 

Se dette kan give os nogle udfordringer i køkkenet, hvis vi skal lave mad til en laktoseintolerant person. Vi vil jo ikke gøre folk syge med vores madlavning. What to do?

Heldigvis er der muligheder med laktosen – faktisk to.

  1. Der findes efterhånden flere og flere laktosefrie mejeriprodukter, som vi kan anvende i madlavning.
  2. Man kan tage laktasepiller, som hjælper tarmene til at optage mælkesukkeret for en stund.

 

Når vi nu arbejder med den madmæssige mangfoldighed, vil vi selvfølgelig arbejde med at lave en laktosefri mad.

En mulig løsning kan være at arbejde med veganske alternativer til mælk og mejeriprodukter. De indeholder nemlig ofte ikke laktose. Her kan du anvende soyamælk, yoghurt lavet af soyamælk, ris- mandel eller havremælk. Disse er ofte tilsat calcium, som vores krop jo normalt får fra mælkeprodukterne (læs mere i Vitaminer & mineraler).

Generelt kan vi være opmærksomme på varedeklarationer, når vi vil lave laktosefrie retter.

Heldigvis kan du findes flere og flere sider på internettet, som kan hjælpe dg på vej med opskrifter.

Dernæst er der også mange supermarkeder, som viser deres laktosefrie produkter på internettet, således du kan planlægge dit laktosefrie indkøb.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide