Månedsopgave – Videnskaben i mad

Xanthangum | Domestic Science
  • Set
    36

I denne månedsopgave skal der samles op på de videnskaber, som vi møder på i maden.

Gennem forløbet Gastrofysik – Videnskaben i mad har vi set nærmere på, hvordan råvarer og mad opfører sig, når det påvirkes under madlavning. 

Du er måske blevet nysgerrig på dele af gastrofysikken, ja måske du sågar kan tilslutte dig Jean Anthelme Brillat-Savarins kendte citat: Opdagelsen af en ny ret bringer mere glæde til menneskeheden end opdagelsen af en ny stjerne“?

Videnskaben i mad er ikke bare et sprøgsmål om molekyler, fysik og matematik. Det er en måde at tænke på, en måde at observere maden på, at være nysgerrig og se på, hvad der sker med maden, og hvordan det sker, når vi tilbereder og påvirker maden på den ene eller anden måde.

Pommes frites | Domestic Science
Pommes frites er jo ikke bare lækre! De er også fascinerende! Hvordan kan en blegfesen, slatten kartoffel forvandle sig til den spræde lækkerhed på billedet? Se det er gastrofysik!

Er der noget som har fanget din opmærksomhed og som du måske er blevet lidt mere nysgerrig på eller fascineret af?

Det kunne være nogle af de retter, som vi har lavet i undervisningen, som du blev overrasket over, eller som du godt kunne lide at lave. 

Dette skal du prøve at sætte ord på i denne månedsopgave. 

Eclair | Domestic Science
Hvad sker der, når du laver en afbagt dej til eclairs, og hvad sker der, når dejen bages i ovnen?

Opgaven

  1. Du skal vælge en opskrift, som du har arbejdet med før (den behøves ikke at være fra forløbet Gastrofysik – Videnskaben i mad.
  2. Du skal kunne komme ind på et eller flere dele af gastrofysik i opskriften. F.eks. har du arbejdet med ægget egenskab som hævemiddel i en souffle, eller måske du har stegt en bøf = Maillard-reaktion. Hvad sker der i og med maden, når du påvirken den i din madlavning?
  3. Hvilke grundmetoder og madlavningsteknikker arbejdede du med i opskriften? 
  4. Hvad gjorde grundmetoden ved din mad i opskriften?
  5. Hvad gjorde madlavningsteknikken ved din mad i opskriften? 

Du kan finde inspiration til dine besvarelser her: Faglig læsning – og anden madnørderi. Måske du har jævnet en sauce. Så kunne du undersøge fagteksten om Jævning under Faglig læsning – og anden madnørderi

Madlavning | Domestic Science
Du kan måske bruge denne plakat som inspiration til at komme i tanke om nogle af de opskrifter som du har arbejdet med og hvilke madlavningsteknikker og grundmetoder, som du anvendte.

 

Kyllingenuggets | Domestic Science
Watch out for crispiness! Maillard-reaktionen på en nuggets er en symfoni af videnskab og æstetik! Hvordan filan kan denne farsklump vendt i raps forvandle sig til noget ultra sprød og knasende lækkerhed, som er blød i midten og spreder dufte i køkkenet?

Link til inspiration

Æg

Profiterols & Eclairs

Chokoladefondanter

Hindbærsorbet

Soufflé

Maillard-reaktioner

Tortillas- og tacofyld

Bøf, nemme grøntsager i ovn, sous vide bearnaise

Pommes frites

Hydrokolloider

Panna cotta med broken jordbærgele & tuilles

Ost

Tortillas

Bandit ostesauce 

Knapost med urter

Knækbrød

Emulsion

Legering

Piskede deje

Koagulering

https://www.youtube.com/watch?v=hdDLIedxv6U

https://www.youtube.com/watch?v=2OpsXLGOQfo

https://www.arla.dk/artikler/ostens-historie/

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide