- 20. september 2024
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set116
I denne månedsopgave skal der samles op på de videnskaber, som vi møder på i maden.
Gennem forløbet Gastrofysik – Videnskaben i mad har vi set nærmere på, hvordan råvarer og mad opfører sig, når det påvirkes under madlavning.
Du er måske blevet nysgerrig på dele af gastrofysikken, ja måske du sågar kan tilslutte dig Jean Anthelme Brillat-Savarins kendte citat: “Opdagelsen af en ny ret bringer mere glæde til menneskeheden end opdagelsen af en ny stjerne“?
Videnskaben i mad er ikke bare et sprøgsmål om molekyler, fysik og matematik. Det er en måde at tænke på, en måde at observere maden på, at være nysgerrig og se på, hvad der sker med maden, og hvordan det sker, når vi tilbereder og påvirker maden på den ene eller anden måde.
Er der noget som har fanget din opmærksomhed og som du måske er blevet lidt mere nysgerrig på eller fascineret af?
Det kunne være nogle af de retter, som vi har lavet i undervisningen, som du blev overrasket over, eller som du godt kunne lide at lave.
Dette skal du prøve at sætte ord på i denne månedsopgave.
Opgaven
- Du skal vælge en opskrift, som du har arbejdet med før (den behøves ikke at være fra forløbet Gastrofysik – Videnskaben i mad.
- Du skal kunne komme ind på et eller flere dele af gastrofysik i opskriften. F.eks. har du arbejdet med ægget egenskab som hævemiddel i en souffle, eller måske du har stegt en bøf = Maillard-reaktion. Hvad sker der i og med maden, når du påvirken den i din madlavning?
- Hvilke grundmetoder og madlavningsteknikker arbejdede du med i opskriften?
- Hvad gjorde grundmetoden ved din mad i opskriften?
- Hvad gjorde madlavningsteknikken ved din mad i opskriften?
Du kan finde inspiration til dine besvarelser her: Faglig læsning – og anden madnørderi. Måske du har jævnet en sauce. Så kunne du undersøge fagteksten om Jævning under Faglig læsning – og anden madnørderi.
Link til inspiration
Bøf, nemme grøntsager i ovn, sous vide bearnaise
Panna cotta med broken jordbærgele & tuilles
https://www.youtube.com/watch?v=hdDLIedxv6U