Semlor – svenske fastelavnsboller

IMG 4477 scaled | Domestic Science
  • Set
    700

Ok, jeg hopper også med på bølgende af de sveske fastelavnsboller.

Mest af alt, fordi 8. klasserne fik lov til at have lidt medbestemmelse på undervisningsindholdet i denne Corona-tid. De vil lave fastelavnsboller – men det har de altså lavet i 6. klasse. Men kunne vi lave nogen fastelavnsboller, som lige er en smule anderledes end den klassiske version. Se opskrift her: Fastelavnsboller med creme.

Få også lidt baggrundsviden om fastelavn her: Fastelavn

IMG 4468 | Domestic Science
Nå ja, lad være med at gøre som jeg og tabe telefonen i kagerne. Hustruen havde lige anrettet de fineste semlor til eftermiddagskaffen. Det var da et godt billede til opskrift… Det gode billede lader vente på sig…

 

Ca. 10-12 Styks.

 

Dejen

2 dl mælk

25 g gær 

75 g blødt smør 

5 spsk sukker

1 tsk vaniljesukker

1 tsk kardemomme

½ tsk salt

425 g hvedemel

1 æg til pensling

  1. Lun mælken i en kasserolle ved middel varme.
  2. Kom mælken i en skål.
  3. Smuldr gæren i den lune mælk
  4. Tilsæt blødt smør, salt, sukker, kardemomme og vaniljesukker.
  5. Tilsæt melet lidt ad gangen.
  6. Ælt dejen godt sammen.
  7. Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 30-60 minutter.
  8. Rul dejen ud til en pølse og del den i 10 stykker.
  9. Rul stykkerne til boller og sæt dem på bagepapir på en bageplade.
  10. Tænd din ovn på 225 grader over- og undervarme.
  11. Lad dem efterhæve i 20-30 minutter.
  12. Pensl bollerne med æg og bag dem i ca. 10 minutter til de bliver gyldne. Bollerne er bagte, når det lyder hult, når du banker på undersiden. Lad dem køle af på en bagerist.
  13. Når bollerne er afkølet, skæres toppen af hver bolle. Udhul nu bollerne med en gaffel. Brøddejen smuldres i en skål.

 

IMG 4474 | Domestic Science

 

Fyld

75 g rå ren marcipan (groft revet)

75 g hele mandler

3-4 spsk mælk 

2 spsk flormelis

1 tsk vaniljesukker

3 dl piskefløde

  1. Frem med skålen med brødresterne fra udhulningen af bollerne.
  2. Hak mandlerne groft.
  3. Riv marcipan groft på et råkostjern.
  4. Kom mandler og marcipan i skålen med brødrester og rør .
  5. Kom 3-4 spsk mælk i skålen lidt ad gangen, til du har en cremet og lækker fyld.
  6. Pisk fløden til en skum og tilsæt flormelis og vaniljesukker.
  7. Kom flødeskummet i en sprøjtepose med en tylle og fordel en smule på hver semlor. Det kan også gøres med en ske…

Læg låget tilbage på hver semlor og drys flormelis hen over bollerne med en si som på billedet.

IMG 4478 | Domestic Science

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide